Toprak Kirlenmesi ve Nedenleri

Toprak Kirlenmesi ve Nedenleri

Toprak ormancılık ve ziraatcilikte temel üretimin yapıldığı alandır. Orada bir­çok organizma yaşar. Toprak, anorganik parçalar, çözünen organik ürün ve EDA-FON denen toprak organizmalarından oluşur. Toprak organizmaları organik atığı hu­musa ve mineralize olmuş besin maddelerine parçalar. Toprağın porlu kısmında yer üstündeki bitkilerin saçak kökleri yayılır ve topraktaki mineral tuzları alır.

Tarımda toprağın uzun süre ve yoğun bir şekilde ve daha çok ekonomik yanı düşünülerek kullanılması, toprağın vasfını bozar ve birçok soruna yol açar. Birleş­tirilen alanlarda az sayıda kültür bitki türü monokültür olarak yetiştirilince zararlı böcek tehlikesi arttığından, pestisit kullanımı da yoğunlaşır. Pestisitler yararlıları da yok ettiğinden zararlılarla savaş biyolojik yoldan yapılmalıdır. Zira bunlar bir yandan toprakta birikerek onun yapısını ve kalitesini bozarken, diğer yandan besin maddesi kanalı ile de insana geçerek zarar yapar.

Toprak kirlenmesinin insan sağlığına etkileri

Topraktan akarak giden mineral tuzlarını takviye için "gübre" kullanılır. Yalnız mineral gübreler toprağın kalitesini bu kez daha da bozar. Çiftliklerdeki büyükbaş hayvanlardan çıkan GÜBRE ŞERBETİ azot miktarını daha da artırır. Bunlar boş tar­lalara getirilip nitrat miktarı da artırılır. Besin ve içme suyu ile insana geçen nitrat, ağız ve midede bakteriler kanalı ile kısmen NİTRİT'e dönüşür. Bunlar besindeki AMİN'lerle kanser yapıcı NİTROMİSİN'lere değişir ve insanda önemli rahatsız­lıklara neden olur.

Toprak, hava kirlenmesi ile de tehdit edilir. Örneğin uzun sürede AĞIR ME­TALLER toprakta birikir. Toprağın yapısına giren ve toprakla karışan bu ağır metal­lerin zamanla serbest kalacağından korkulur. ASİT YAĞMURU yalnız topraktaki asit miktarını artırmaz, aynı zamanda ağır metalleri etkileyip, zamanla onları açığa çıkarır.
Besin maddesi ile ana sütüne geçen ve yağ dokuda depolanan birçok pestisit kalıntısı ve ağır metal bulunmuştur. Bunlardan HEXACHLORBENZOL ve LİN-DAN çok tehlikelidir. Bu maddeleri içeren kimyasalların kullanımı yasaktır. Ama yağ dokuda depolandıkları için bunları kadmiyum ve kurşun gibi ağır metallerle bir­likte ana sütünde görmek mümkündür. Yine besinde poliklorürlü BIPHENYLE gibi endüstride yumuşatıcı ve transformotor sıvısı olarak kullanılan kimyasallar da yağ dokuda depolanır ve ana sütüne geçer.