Cocuklarda Anoreksia Hastaligi

Çocuklarda Anoreksia Hastalığı

Anoreksia nevrosa oldukça yaygın bir yeme bozukluğudur. Ge­nellikle başlama yaşı 14-15 yaş; en fazla görüldüğü yaş ise 18 yaştır. Anoreksianın kızlarda görülme oranı erkeklerden daha fazladır. Anoreksiada büyük bir kilo alma ve kilolu olma korku­su hâkimdir. Hedef zayıf olmaktır. Ancak zayıf olmanın arkasın­da büyük bir kaygı yattığı için, kilo kaybı çok fazladır ve kişi aşı­rı zayıftır

Anoreksiya bulimia

İngiltere'de Leeds Üniversitesi'nde 2003 yılında yapılan bir araştırma artık çocukların dokuz hatta sekiz yaş gibi çok erken bir yaşta kiloları nedeniyle kaygılanarak diyet yaptıkların ortaya koy­muştur. Bu konuda özellikle görsel basında dış görünüşe yapılan vurgunun çok fazla olmasının, '0' beden mankenlerin rol model olarak gösterilmesinin payı büyüktür. Basında obezite tartışılırken anoreksik çocuklardan hemen hemen hiç söz edilmemektedir.

Anoreksianın belirtilerini iki şekilde görmek mümkündür: bes­lenme ve genel davranışlarla ilgili olanlar. Beslenme ile ilgili belir­tilerin başında yiyeceklere karşı saplantı düzeyinde aşırı hassasi­yet gelir. Kişi çok az yer ve daha çok yalnız yemek ister. Tercih ettiği besinler çok düşük kalorili besinlerdir. Aç olmasına rağmen bunu inkâr eder. Öğünler normal zamandan erken ya da geç ha­zırlandığında kişi aşırı tepki verir. Genel davranışlarda ise sık sık tartılma dikkati çeker. Kişi saplantı derecesinde diyetlerle ilgilidir, aşırı egzersiz yapar ve genellikle bol şeyler giyer. Çok kesin bir günlük rutin geliştirir, arkadaşları ile görüşmek istemez, genel ola­rak gergindir. Fiziksel görünüm olarak ise açık bir kilo kaybı var­dır. Âdet dönemlerinde gecikme, soğuk el ve ayaklar, kronik yor­gunluk, saç dökülmesi gibi belirtileri vardır.

Anoreksiya nevroza

Çocukluk anoreksiasına karşı anne babaların çok dikkatli ol­maları ve durumu fark ettikleri anda mutlaka bir uzmanın yardı­mına başvurmaları gerekir.