Cocuklarda Uyku ve Beslenme Duzeni

Çocuğun uyku düzeni ile beslenme düzeni arasında bir ilişki var mıdır?

Beslenme ve uyku çocuğun yaşamında yalnız fiziksel anlamda de­ğil duygusal anlamda da önemli süreçlerdir. Beslenme ve uyku ço­cuğun fiziksel olarak büyümesi, yaşamını sürdürebilmesi için şart­tır. Beslenme ve uyku düzeni ile birlikte beslenme ve uyku alış­kanlıklarının biçim ve niteliği çocuğun duygusal gelişimi açısından çok önemlidir. Beslenme ve uyku çocuğun beslendiği, bireyselliği­ni deneyimleyip geliştirdiği çok önemli iki kaynaktır.

Çocuğun davranışlarının bir bütün olarak değerlendirilmesi ge­rekir. Çocuğun yalnızca beslenme alışkanlığına veya yalnızca uy­ku düzenine bakmak yetmez. Beslenme ve uyku çocuğun ruh sağ­lığını değerlendirirken üzerinde durulması gereken iki çok temel süreçtir. Beslenme ve uykuMüzeninin her zaman için birbirini et­kilemesi söz konusu olmayabilir. Çocuğun uykuları düzenli iken beslenmede sorun yaşayabilir ya da tersi söz konusu olabilir.

Bütün anne babalar çocuklarının mutlu ve başarılı olmalarını isterler, onları büyütürken en büyük kaygıları da çocuklarının ge­lecekte mutlu olmalarıdır. Bütün çocuklar zaman zaman mutsuz olabilir ya da davranış sorunları yaşayabilirler ki bu çok doğaldır. Çocuğun davranışlarının her zamanki davranışlarından farklılık göstermesi birden ortaya çıkabilir ya da zaman içinde artarak da görülebilir. Her iki durumda da çocuğun en çok ihtiyacını duydu­ğu şey anlayış ve kendisi üzerine düşünebilen 'yetişkin' bir anne babanın varlığıdır.

Çocukların davranış ve duygularını ele alırken genel olarak beklenen, çocuğun oyun oynamaktan ve diğer gün içindeki faali­yetlerden, ailenin değer bireyleri ve diğer çocuklarla birlikte ol­maktan keyif almasıdır.

Herkes yaşamının değişik dönemlerinde kendisini üzgün, kız­gın ya da korku dolu hissedebilir. Fakat herkesin içinde bulundu­ğu duygu durumuna verdiği tepki farklıdır. Bazı çocuklar onları üzen ya da korkutan şey üzerine konuşmayı tercih ederken ve ko­nuşabilirken bazı çocuklar bunu yapamayabilirler. Bazı çocuklar olumsuz duygularla kolay başa çıkamayabilirler. Dile gelemeyen duygular çocuğun davranışlarına, yeme ve uyku düzenine yansır. Anne babalar çocuklarının davranışlarının bir anlamı olduğu bakış açısıyla çocuklarına yaklaşmalıdırlar. Çocuğunuzun üzgün ya da kızgın olduğunu gözlemlediğiniz zamanlar onun size en çok ihti­yacı olduğu zamanlardır. Çocuğun içinde olduğu olumsuz duygu­larla başa çıkabilmesinde ona en yakın olan insanlardan alacağı destek çok önemlidir. Çocuklarda ruhsal bozukluklar zannedildi­ğinden çok daha fazla görülür. Eğer çocuğa erken dönemde yardım edilmezse bu yaşamının sonraki aşamalarında karşısına daha bü­yük bir sorun olarak çıkabilir.