Eritrosit Suspansiyonu

Eritrosit Süspansiyonu ve eritrosit ne demek

Donasyondan sonra alınan tam kanın plazmasının santrifüjle azaltılması ile elde edilir. Yaklaşık 200-250 ml olup hematokrit düzeyi %70 dolayındadır.

ENDİKASYON

Semptomatik anemi: Primer hastalığın tedavisi ile düzeltilemeyen veya hemen düzeltilmesi gereken semptomatik anemiler. Anemik hastalarda eritrosit süspansiyonu verilmesi için gerekli olan hemoglobin veya hematokrit düzeyleri hastanın bireysel özelliklerine göre değişiklik gösterecektir. Transfüzyon kararı daima bu bireysel koşullar göz önüne alınarak verilmelidir. Hemoglobin düzeyi % 10 gramı üzerinde genellikle transfüzyon gereksizdir. Genel olarak genç hastalar kronik anemide % 7 grama kadar düşük hemoglobini rahatlıkla tolere edebilmektedir. Hemoglobinin % 5 gramın altında olduğu hastalarda daima transfüzyon yapılmalıdır.

Massif olmayan kanamalı hastalarda tam kan yerine eritrosit süspansiyonu plazma veya diğer kristaloid / kolloid solüsyonlarla birlikte kullanılabilir. (eritrosit sayısı)

LÖKOSİTİ AZALTILMIŞ KAN VE KAN ÜRÜNLERİ

TANIM: Üründeki total İökosit sayısı 5 x 10 6 nın altına indirilmiş kan veya kan ürününü (tam kan, plazması azaltılmış tam kan, eritrosit süspansiyonu veya trombosit süspansiyonu) tanımlar. Bu işlem özel filtreler ile yapılmaktadır. Kan merkezinde donasyondan sonra (genellikle ilk 24 saat içinde) veya hasta başında ürün verilmesi sırasında yapılabilir. Kan merkezinde kan ürünü saklanmadan önce"prestorage " İökosit deplesyonu yapılması tercih edilmelidir.

Çünkü:

Daha etkilidir (bekleme sırasında lökositlerden açığa çıkabilecek sitokinlerin oluşturabileceği sorunlar daha az görülecektir). Bu şekil uygulama ACE inhibitörü kullanan hastalarda bradikinine bağlı reaksiyonları da önleyebilmektedir.
Kalite kontrolü yapılmasını sağlar. Hasta başı filtrasyonda buna olanak yoktur.
Acil gereksinimlerde ürünün hemen temin edilmesi olanağı sağlar
Hasta başında filtre temini, bu filtreye bağlı atom sorunları gibi durumları engeller.

ENDİKASYON

Özellikle sık kan ürünü kullanan hastalarda febril reaksiyonların Önlenmesi
Sık ve uzun süreli kan ürünü (özellikle trombosit) kullanan hastalarda HLA immunizasyonunun önlenmesi
Kemik iliği veya solid organ transplantasyonu için bekleyen hastalar
İmmunsupressif hastalarda CMV, EBV, HTLV geçiş riskinin azaltılması.
İntrauterin transfüzyon ve 1 yaş altı tüm yeni doğanlarda yapılan kan ve kan ürünü transfüzyonları