Tip Terimleri Sozlugu

Tıp Terimleri Sözlüğü

Kalın barsak nedir—İnce barsağın bittiği yerdeki çekumdan rektumun ucundaki anüse kadar tüm kolon ve rektumu içine alan terim.

Karsinoembriyonik antijen (CEA)—Verilen tedavinin öncesinde ve ardından ölçülen kandaki bir kimyasaldır, kanser hücrelerinin varlığını gösterir.

Kemoembolizasyon—Karaciğer içinden kan akışını yavaşlatıcı ve ilacın tü­mörün içinde daha uzun süre kalmasını sağlayan bir maddeyle birlikte ke­moterapi verilmesi.

Kolektomi—Kolonun bir parçasının ya da tamamının alındığı ameliyat.

Kolit—Kolonda inflamasyon.

Kolon stenti—Sıkışmış ya da bloke olmuş barsağın açılması için endosko-piyle kolona yerleştirilen genişletilebilir tüp.

Kolon—Kalın barsak, alt intestinal sistem ya da kolorektum için kullanılan terim. Bu terimler genellikle birbiri yerine kullanılır.

Kolonoskopi—Rektumdan sokulan bir endoskopla tüm kolonun içten gözle incelenerek muayenesi.

Kolorektum nedir—Kalın barsak, alt intestinal sistem ya da kolon yerine kullanı­lan terim. Bu terimler genellikle birbiri yerine kullanılır.


Kolostomi—Dışkının karın üzerindeki özel bir torbaya aktarılmasını sağla­mak amacıyla kolonun bir kısmının karın duvarına ağızlaştırıldığı işlem.

Laparoskopik ameliyat—Geniş bir keşi yapmadan fiberoptik ve diğer gö­rüntüleme aletlerinin yardımıyla ufak birkaç keşi yapılarak gerçekleştirilen ameliyat.

Lenf nodları (bezleri)—Bakterileri ve yabancı partikülleri lenf sıvısından sü­zen ufak dokular.

Lokal eksizyon—Küçük, erken evre kanserleri çıkarmak için kolonoskop ya da sigmoidoskopla yapılan ameliyat.

Lynch sendromu—bak. polipozis olmayan kalıtımsal kolorektal kanser (HNPCC).

Metastaz, metastatik, metastaz yapmış—Başladığı yerden yayılan ve uzak bölgelerde gelişmeye başlayan kanseri betimler. Kolorektal kanserde en çok karaciğerde görülür.

Ostomi nedir—Barsak içeriğinin karın üzerine yerleştirilen bir torbaya boşaltılma­sını sağlamak amacıyla ameliyatla barsağın bir bölümünün karın duvarıyla ağızlaştırılması.

Palyatif balam—Tedavi edici olmayan ancak ağrı ve sıkıntıları azaltan bir yöntem.

Pankolit—Tüm kolonda inflamasyon.

Peristalsis—Yediklerinizin yemek borusundan barsaklara oradan da rektu­ma itilmesini sağlayan ritmik kas kasılma hareketleri.

Polip—Deride ya da mukozada çıkıntı yapan oluşum. Genellikle iyi huylu ol­makla birlikte bazı kolon polipleri kanser olabilir, bak. adenomatoz polip.

Polipektomi—Kolon ve rektumdaki poliplerin çıkarılması. Genellikle kolo­noskopi veya sigmoidoskopi sırasında yapılır.

Polipozis olmayan kalıtımsal kolorektal kanser (HNPCC)—Kolorektal kan­seri olanların %3-6'smda bulunan kalıtımsal bir genetik yatkınlık. Lynch sendromu adı da verilir.

Proktoskopi ne demek—Proktoskop adı verilen bir endoskopi aletiyle yapılan rektal muayene.

Radyofrekans ablasyon—Özel bir elektrodun tümörün içine yerleştirilmesi ve radyofrekans akımıyla tümör dokusunun yok edilmesi işlemi.

Rektum—Dışkılama sırasında atılana kadar feçesin depolandığı kalın bar-saktaki son 12 cm'lik kısım.

Rezeksiyon—Kanserin, komşu sağlıklı dokuyla birlikte çıkarıldığı (rezeke edildiği) ameliyat.

Sanal kolonoskopi—Kolorektumun bir BT ile incelenebildiği, gelişmekte olan bir teknoloji için kullanılan popüler terim.

Sfinkter (büzücü)—Anüsün bitiminde bulunan ve anüsün kapalı kalıp dışkı­nın (feçes) atılması sırasında açılmasına olanak veren kaslar.

Sigmoid kolon—Kolonun alt kısmında rektumun hemen üzerindeki bölüm. Yunanca sigmoid adı verilen "S" harfine benzer bir kıvrımı vardır.

Sigmoidoskopi—Anüsten sokulan bir esnek endoskopla kolon ve rektumun alt 60 santimetre kadarlık kısmının incelenmesi.

Splenik fleksura—Asendan (çıkan) kolondan sola doğru dönüş yapan kolon parçası.

Stoma—Ostomi ameliyatından sonra barsağm abdominal duvardan çıkıntı yapan uç kısmı.

Tamamlayıcı tıp—Geleneksel tıbbi uygulamalar içinde kabul edilmeyen ama Batı tıbbıyla birlikte kullanıldığında hastalıkla mücadelede yardımcı olabi­len bitkisel ve akupunktur gibi tedavi yöntemleri.

Transvers kolon—Bedende yatay bir çizgi izleyen kolonun orta kısmı. Bu bölümün çıkarılmasına transvers kolektomi adı verilir.

Ultrasonografi ne demek—İç organların görüntüsünü (sonogramını) oluşturmak için yumuşak dokulardan yüksek frekanslı ses dalgalarının yansıtılması.

Ülseratif kolit—Kolon kanserine yakalanma riskini artırabilen bir kronik inflamatuvar barsak hastalığı.