Ventilasyon ve Havayolu Acilmasi

Havayolu Açılması ve Ventilasyon

Havayolunun sağlanmasında, endo-trakeal entübasyon altın standart olarak geçerliliğini korumaktadır. Ancak has­tane dışı kardiyopulmoner arrest du­rumlarında, trakeal entübasyon için ge­rekli donanım ve eğitimli ekip olmadığı taktirde, alternatif olarak laringeal mas­ke, el ventilatörü (maske-valv-balon) kullanılmalıdır. Çocuklarda ve infant-larda endotrakeal tüpün yerinin doğru­lanması için mümkünse tidal sonu kar­bondioksit (ETC02) ölçümü yapılması en güvenilir yöntem olarak kabul gör­mektedir.

Oksijen ve mekanik ventilasyon

Oksijen nazal kanül, yüz maskesi veya geri solumasız maskeler aracılığı ile verilebilir. Verilen 02'in konsantras­yonu, oksijen alınım hızına ve hastanın dakika ventilasyonuna bağlı olarak de­ğişir.

Maske

Spontan solunumu yeterli bir hasta­ya, basit yüz maskeleri ile %30-50 ara­sında değişen oranda 02 verilir. Daha yüksek konsantrasyon istenirse, geri so­lumasız maske kullanılarak 5 lt/dk akım hızında 02 verilmelidir.

Nazal Kanül ve ventilasyon modları

Spontan solunumu olan çocuklarda kullanılabilir. İnfantlarda 2 lt/dk akım hızı ile inspire edilen 02 konsantrasyonu %50'nin üzerine çıkabilir. 4 lt/dk'nın üzerinde akım hızlarında nazal mukoza­da kuruma olacağından tolerans azalır. Nazal kanül, yüz maskelerine göre daha iyi tolere edilmektedir.

Orofaringeal ve Nazofaringeal Havayolu

Bilinci kapalı infant ve çocuklarda havayolu açma manevrası yeterli hava­yolu açıklığı sağlamıyorsa, orofaringeal veya nazofaringeal havayolu kullanılır.

İnternal Kardiyak

Kompresyon ve ventilasyon tüpü


Erişkinlerde ve hayvan deneylerin­de, internal kardiyak kompresyon (açık kalp masajı)'nm daha iyi miyokardiyal, serebral kan akımı ve kalp debisi sağ­ladığı kabul edilmektedir. Ancak, infant ve çocuklarda toraks duvarı ileri dere­cede esnek olduğu için kapalı kalp ma­sajına göre daha iyi bir kalp debisi elde edilememiştir. Bu nedenle çocuklarda rutin olarak açık kalp masajı önerilme­mektedir.