Psoryatik Artrit (Sedefli Artrit)

Psoryatik artrit (Sedefli artrit)

Psoryaz (sedef hastalığı) İngiltere nüfusunun yaklaşık yüz­de ikisini etkileyen yaygın bir deri hastalığıdır. Bazen de genellikle belkemiğini, ya da, el ve ayak parmaklarının uç eklemlerini ve bazen de dizleri etkileyen bir iltihaplı artrit şekli buna eşlik eder.

Psöriatik artriti ağır geçirenlerde eklem deformasyonu olabilir, fakat normalde sakat bırakmaz ve insanların çoğu bununla başa çıkabilir.

Bu artrit şekline aynı zamanda Reiter sendromu, ya da, bazen Brodie hastalığı adı verilir. 1916 yılında Dr. Hans Reiter gözlerde iltihaplanma ve penis akıntısının eşlik ettiği akut artrite yakalanan bir Alman süvari subayının vakasını tanımlamıştır, fakat bir İngiliz, Sir Benjamin Brodie aynı be­lirti kombinasyonunu 1818' de tanımlamıştır.

Bu hastalık cinsel yoldan bulaşan bir enfeksiyona tepki olabileceği gibi bir bağırsak enfeksiyonuna karşı bir tepki de olabilir. Her iki durumda da iltihap ve yaraların ortaya çık­ması gibi belirtiler hoş değildir. İltihaplanma aynı zamanda genellikle ayak ve diz eklemlerinde ortaya çıkabilir, fakat belkemiği ve kolları etkileyebilir.