Yari Mobil Omurga Eklemleri

Yarı mobil omurga eklemleri

Sırt romatizmal hastalıklardan sıkça etkilendiği için omur­ganın yapısına bir göz atmaya değer (şekil 8) Yirmi dört belkemiği omurunun hem sabit olup hem de hafifçe hareket etmesi gerektiğinden bunlar 'yarı mobil' kategorisine gir­mektedir.

Omurların yüzeyinde koruyucu bir kıkırdak örtü vardır. Her omur çiftinin arasında da bir yastık, ya da, darbe emici görevi yapan ve omurlar arası disk adı verilen bir kıkırdak diski (menisküs) bulunur. İçinden omuriliğin geçtiği bir ka­nal. vardır ve beyinden gelen sinyalleri vücudun diğer bölümle­rine ulaştıran sinirlerin kökleri omurilikte bulunur.

Bu sinirler omurilikteki köklerinden, omurlarda bulunan ve foramina denen küçük delikler içinden dışarı çıkarlar ve omurga zedelenmesi sonucu hasar gördükleri taktirde vü­cudun bir bölümü felç olabilir.
Boyun spondilozu olarak bilinen ağrılı boyun hastalığına, aşınarak bir sinir köküne baskı yapan bir disk, ya da, omur neden olur. Bel ağrısı da diskin lifli kaplamasının zayıfla­ması ve disk göbeğinin yerinden çıkarak bir sinir köküne baskı yapması sonucunda oluşabilir. Bu bildiğimiz 'disk kaymasıdır' ve genellikle belde olduğu kadar bacakta da ağrıya neden olur.