İdrar Kacirma Nedenleri

İdrar Kaçırma Nedenleri

İdrar kaçırma, uluslar arası kontinans derneği tarafından sosyal veya hijyenik sorun haline gelen istemsiz idrar kaybı olarak tanımlanmaktadır(4). İdrar kaçırma; tipi, sıklığı, şiddeti, yatkınlık yaratabilecek faktörler, sağlık ve yaşam kalitesi üzerine etkileri gibi çok çeşitli yönlerden değerlendirilmelidir. İdrar kaçışı çoğunlukla üretradan olmakla beraber üriner fistül veya ektopik üreter orifisi bulunması durumlarında ekstra üretral idrar kaçırma şeklinde de olabilmektedir.

Epidemiyoloji ve erkeklerde idrar kaçırma

İdrar kaçırma dünya çapında yılda yaklaşık 200 milyon kişiyi etkileyen önemli bir sağlık sorunudur ve ayrıca yaşam kalitesini belirgin ölçüde etkilemektedir. Kadınlarda toplam prevelansı %30 olarak bildirilmiş olmakla beraber genç yaşlarda bu oran %20-30 iken yaşlılıkta %50’ye kadar çıkmaktadır. Özellikle yaşlılık dönemlerinde kadınların hastane ve bakım evlerine yatırılmasının en sık nedenlerinden biri olması ve kullanılan hasta bezleri, komplikasyonların tedavisi gibi nedenlerle önemli bir ekonomik bir problem olarak da gündeme gelmektedir

İdrar kaçırma tipleri ve kadınlarda çocuklarda idrar kaçırma

Çocukluk çağında ve akut mesane enfeksiyonlarında geçici idrar kaçırma gelişebilmekle beraber idrar kaçırma genellikle kronik ve ilerleyici bir durumdur(5). İdrar kaçırma bir çok nedene bağlı gelişebilir ve klasik olarak şu başlıklar altında toplanabilirler:

A. Stres Tipi İdrar Kaçırma(Stres TİK): Egzersiz, hapşırma veya öksürme gibi karın içi basıncın arttığı durumlarda idrar kaçırılmasıdır.

B. Sıkışma Tipi İdrar Kaçırma(Sıkışma TİK): Acil idrar yapma hissi ile beraber idrar kaçırma olmasıdır.

C. Karışık Tip İdrar Kaçırma(Karışık TİK): Sıkışma ve stres TİK’in bir arada olduğu durumları ifade etmektedir.

D. Bilinçsiz İdrar Kaçırma(Bilinçsiz İK): Stres veya sıkışma TİK olmadan hastanın farkında olmadan idrar kaçırma olmasıdır.

E. Devamlı İdrar Kaçırma(Devamlı İK): Devamlı kesintisiz idrar kaçırılmasıdır.

F. Enürezis Noktürna: Uyku esnasında idrar kaçırma olmasıdır.

G. İşeme Sonrası Damlama: İdrar yaptıktan hemen sonra istemsiz olarak idrar kaçırma olmasıdır.

H. Taşma İdrar Kaçırma(Taşma İK): İdrar retansiyonuna eşlik eden damla damla idrar kaçırılmasıdır.