Adenovirusler - Solunum Yolu Enfeksiyonlari

Adenovirusların Oluşturduğu Hastalıklar ve Klinik Bulgular

Adenovirus enfeksiyonlarını dört ana başlık altında toplamak mümkündür.

Solunum yolu enfeksiyonları

Adenoviruslarla ilişkili sendromların çoğunluğu solunum sistemini kapsamaktadır. Bunların önemli bir kısmı burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hafif farenjit veya trakeit şeklinde seyreder (Xu and Erdman 2001). Akut febril farenjit sıklıkla küçük çocuklarda görülür (Kajon et al. 1990). Ateş, öksürük, nazal konjesyon, koriza, boğaz ağrısı vardır (Hierholzer 1995). Diğer viral enfeksiyonlardan ve streptokokkal farenjitten ayırt edilmesi güçtür. AdV tip 1, 2, 3, 5 ve 7 bu hastalığa neden olmaktadır. Eğer hastalarda üst solunum yolu şikayetlerine ek olarak konjunktivit de gelişirse hastalık faringokonjunktival ateş olarak tarif edilir ve genellikle okul çağındaki çocuklarda sık görülür (Inagawa et al. 2001). Akut solunum hastalığı akut trakeobronşit ve pnönomi ile karakterize edilir (Teng 1960). Özellikle kalabalık ve yoğun yaşamın olduğu askeri birliklerde epidemiler şeklinde ortaya çıkar (Echavarria et al. 2003). AdV tip 4 ve 7 bu hastalığa neden olmaktadır (Blasiole et al. 2004).

Göz enfeksiyonları

Akut folliküler konjunktivit, çok bulaşıcı olup AdV tip 11 tarafından oluşturulur ve klamidyaların neden olduğu konjunktivite benzer (Inagawa et al. 1996, Ariga et al. 2004). Çocuklar ve genç erişkinlerde yüzme havuzundan veya küçük göllerden bulaş sonucu da konjunktivit gelişebilir. Konjunktivitin bu şekline epidemik keratokonjunktivit (EKC) adı verilir (Cooper et al. 1999, Uchio et al. 2002, Ariga et al.

2005, Ishiko et al. 2008, Aoki et al. 2008). Gemi yapım tezgahlarında çalışanların toz, travma ve durgun su ile karşı kaşıya olmaları EKC’in bu bireylerde de sık gelişmesine neden olmaktadır. Hastalık göz kapaklarında ödem, ağrı, fotofobi ile seyreden bilateral folliküler konjunktivit şeklindedir. AdV tip 8, 19, ve 37 bu hastalığa yol açar.

Jin et al. (2006) konjuktival sürüntü örneklerini gerçek zamanlı PZR yöntemiyle çalışmış ve tespit edilen adenovirusların tip tayinini yaptığında, AdV 3, 8 ve 37 bulunmuştur.