Yaslilarda Travma Nedir

Yaşlılarda Travma Nedir



Yaşlılarda (gençlere göre daha az ciddi yaralanmalar olmasına karşın) travma sonucu ölüm oranı yüksektir, hastanede yatış süreleri uzun, komplikasyonlar fazla ve şiddetli olmaktadır.



ABD’de yaşlılar travma hastalarının %11’ini, ölümlerin %25’ini oluşturmaktadır. İngiltere ve Galler’de nüfusun %16’sını oluşturan 65 yaş üstü popülasyon yaralanma ve zehirlenmeden ölümlerin 1/3’ünü oluşturur. Birleşik Devletlerde travmaya bağlı hastane giderlerinin 1/3’ü (87 milyar dolar) yaşlılara harcamıştır. Kaza sonrasında yaşlılar daha fazla hastane ve yoğun bakım ünitesinde kalırlar ve travma 65 yaş üstü ölümlerin 1/5’ini oluşturur. Herhangi bir yaralanmada yaşlılar gençlere göre daha kolay kaybedilmektedirler (22).



Travmanın gerçek insidansı kayıtlardan çok daha fazladır. İngiltere’de kazalara bağlı ölümlerin pek azının rapor edildiği saptanmıştır. Travmadan epey sonra olan ölümlerin genelde orijinal travmanın ardından gelişen komplikasyona (örneğin pulmoner tromboemboli, pnömoni vs.) veya beraberindeki medikal soruna bağlı olduğu ifade edilmektedir. Toplum çalışmaları basit travmaların gözden kaçtığını göstermiştir.



Ülkemizde 65 yaş üzerindeki popülasyon ölüm hızının önemli bir oranını travmaya bağlı ölümler oluşturmaktadır. Bu konu ile ilgili literatür bilgilerinde yaşlılıktaki travma ölüm hızının %4,5 ile % 29 arasında değiştiği görülmektedir. Önümüzdeki yıllarda ülkemizdeki yaşlı nüfusundaki artma ile birlikte daha ciddi olarak karşımıza çıkması beklenmektedir (22).



Yaşlıları etkileyen travma mekanizması gençlerden farklıdır. Kazalar ve düşmeler yaşlı hastalarda sık görülmekte, bunun sonucunda görülen kırıklar, komplikasyonlar, hastaneye yatırılma ve ölüm daha fazla olmaktadır. Yaşlı bireylerde görülen ölümcül düşmelerin %60’ı ev ortamında, %30’u toplumsal alanlarda, %10’u sağlık bakım kurumlarında meydana gelmektedir. ABD’de yılda yaklaşık 4000’den fazla yaşlı, yolcu veya sürücü olarak motorlu taşıt kazalarına maruz kalıp ölmektedir. Bu oranın yarısı kadar yaşlı da yollarda yaya olarak travmayla karşı karşıya kalıp ölmektedir.



ABD'de her yıl, yaşlı bireylerin %40’ının düşme olayını yaşadığı, düşen bireylerin %20-30’unun hafif şekilde yaralandığı, yaklaşık 20 yaşlıdan birinin de hastaneye yatarak tedavi altına alındığı belirtilmektedir.



Yaşlı ölümlerinde yangın ölümleri de üst düzeydedir. (kazaların sadece %10’u olmasına karşın ölümlerin %25’i). Yangına bağlı ölümler ileri yaşlardaki ölümlerdeki en sık ikinci nedendir.



Kaynak; http://zehirlenme.blogspot.com