Yaslilarda Yanik

Yaşlılarda Yanık



Termal yaralanmalar özellikle yaşlı nüfus için ciddi risk oluşturmaktadır. Bunların 1/3’ü alkolün etkisinde iken, yatakta sigara içerken veya binada yangınla ve toksik ürünlerle karşı karşıya kalarak yaralananlardır. Geri kalanları sıcak maddelerle uzunca temas edenlerdir. Düşmelerde olduğu gibi dejeneratif hastalıklar ve fiziksel bozukluklar termal yaralanmalara oluşmasında etken olabilmektedir. Sıcak yüzeylerle veya sıvılarla ve yangınla karşı karşıya kalan yaşlılar, yangın sırasında kendi başlarına çoğunlukla hareket edemezler. Termal yaralanma sonrası solunum sistemine ve böbreğe ait hastalıklar ciddi sorunlar meydana getirmektedir.



Yanık, özellikle gelişmekte olan ülkelerle en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar yanık oluşumu açısından iki büyük risk grubunu oluştururlar. Herhangi bir yangın, patlama veya kaza gibi acil durumlarda yaşlıların kaçıp kurtulma yetilerinin sınırlı olması, risk algılamalarındaki eksiklik en önemli etkenlerdir. Yaşlı hastalarda meydana gelen yanıkların iyileşme süreci de erişkinlerden farklıdır. Kırk beş yaş altı popülasyonda %60-70 genişlikte bir yanık yaralanmasının %50 ölüm oranı varken 65 yaş üstü grupta %20 genişlikte bir yanığın %50 ölüm oranı vardır. Bu oranlar yanıkta yaşa bağlı ölüm oranının ne ölçüde değiştiğini göstermesi açısından dikkat çekicidir (22).



Yaşlı hastalarda yanık yaralanması meydana geldiğinde tedavide mümkün olduğunca hızlı davranılmalıdır. Yaşa bağlı yara iyileşmesinde gecikmeler olabileceği göz önüne alınmalı, gerektiğinde yanık yaraları cerrahi olarak eksize edilerek greftlenmelidir


Kaynak; http://zehirlenme.blogspot.com