Bacteroides Nedir

Bacteroides Nedir



Bacteroides türleri, vücudun normal florasında, özellikle de kolon ve barsak florasında önemli miktarda bulunurlar. Diğer anaeroblar gibi fırsatçı patojen olarak, çeşitli vücut bölgelerinde enfeksiyon yaparlar. İmmunsupresyon, aminoglikozit tedavisi, doku hasarı, malign hastalık gibi durumlarda enfeksiyona yol açarlar. En sık intraabdominal enfeksiyona yol açarlar.



Bacteroidesler, Gram negatif basil veya kokobasil şeklinde görülen, hareketsiz, sporsuz ve çoğunlukla kapsüllü bakterilerdir. Koyun kanlı, K1 vitamini ve hemin ilaveli brusella agar besiyerinde iyi ürerler. Glukoz, hemin ve K1 katkılı tioglukolatlı buyyon çoğaltma besiyeri olarak kullanılabilir. Bacteroidesler sakkarolitik özellikte ve fermentasyonla asetik ve süksinik asitler, izovalerik asit oluştururlar. Bacteroides enfeksiyonlarına predispoze faktörler, gastrointestinal cerrahi, perfore veya gangrenöz apandisit, perfore ülser, divertikülit ve iltihabi barsak hastalığıdır.


Bacteroidesler, beyin abselerinden diğer anaerob bakterilerle birlikte izole edilirler. Orofarenjeal floranın aspirasyonu sonucu pleuropulmoner enfeksiyonlar gelişir. Bacteroides fragilis, intraabdominal abselere, perirektal abselere ve peritonite sebep olur. Bacteroides fargilis enterotoksini ile, çocuklarda ve yetişkinlerde kronik daireye sebep olur. Diabetik ülserlerin yol açtığı selülit, bakteriyemi ve osteomyelitlerden en sık izole edilen etkendir. Abdominal ve jinekolojik cerrahiden sonra gelişen yara enfeksiyonlarında, jinekolojik abse oluşumlarında Bacteroides fragilis rol oynar.



Bacteroides fragilis, kanamisin, vankomisin ve kolistine dirençli olmaları ve %20’lik safrada üremeleri ile ayırt edilirler. Pepton yeast glukozlu buyyonda üretilen bakterinin metabolik son ürün analizleri gaz sıvı kromatografi yöntemi ile kesin tanısı konabilir.



Dental, intraabdominal ve jinekolojik cerrahi öncesi profilaktik antibiyotik kullanılarak, bacteroides enfeksiyonlarından korunulabilir.


http://zehirlenme.blogspot.com