Schistosoma Haematobium

Schistosoma Haematobium


Özellikle Afrika, Asya ve güney Portekiz’de parazitin oluşturduğu infeksiyonlar sıklıklar görülmektedir. Schistosoma türleri insanın toplar damarında yaşamını sürdürmektedir. Diğer trematodlardan şu özellikleri ile ayrılırlar. Erkek ve dişi eşeyler ayrıdır, yumurtaları kapaksızdır, evrimlerinde bir ara konak vardır. Schistosoma cinsinde erkek parazitin vücudu yanlardan kıvrılmıştır. Bu kıvrım dişi parazitin içinde yerleştiği bir kanal oluşturur, buna canalis gynecophorus denir. Ortası yarık anlamına gelen Schistosoma adı bu nedenle verilmiştir (Cahen ve Sadun., 2000).


Dişi ve erkekleri çiftleştikten sonra erkekler büyük venlerde kalır, Schistosoma haematobium dişileri ise vesica urinaria (idrar kesesi) venlerine gelir ve burada yumurtlar ve yumurta mesane çeperini delerek idrara geçer. Đdrar ile dışarı atılan yumurtalarda miracidium oluştuğu için suya eriştiği zaman miracidium yumurtadan dışarı çıkar serbest halde yüzer ve uygun ara konak gastropodun (su salyangozu) vücuduna girer. Gastropod vücudunda sporokist ve yavru sporokist devrelerini geçirerek redia oluşmadan cercarialar oluşuşmaktadır (Garcia ve bruckner., 1993).


Tek bir miracidiumdan aseksüel bölünme sonucu binlerce cercaria meydana gelmektedir. Cercariaların hepsinin aynı cinsiyetten olduğu düşünülmektedir. 400 µm uzunluğunda olan cercarianın iç ve yüzey yapıları bütün türler arasında aynı özelliktedir. Çatal kuyruklu olan bu cercarialar gastropodu terk ederek suda yüzmeye başlamaktadır. Suya giren kesin konakların (örneğin insanların) derilerinden vücutlarına girmektedir. Cercarialar kesin konağa deriden girer girmez kuyruklarını kaybederek yuvarlak şekil alırmaktadır. Bu şekilde kuyruklarını kaybeden cercarialar artık schistosomül olarak adlandırılmaktadır. Venöz dolaşımla daha sonra shistosomüller akciğerlere ulaşır. 3-4 gün akciğerlerde kalmaktadır. Akciğerlerden pulmoner kapiller yolu ile sol kalbe oradan da sistemik dolaşıma girerek sonunda portal sisteme ulaşmaktadır. Bazı schistosomüller farklı bir yol izleyerek diyafram yolu ile karaciğere ulaşabilmektedir. Shistosomüller Đntrahepatik portal dolaşımda beslenir ve büyümeye başlar. Birkaç hafta içinde ise seksüel olgunluğa ulaşmakta ve karaciğer içindeki damarlarda çiftleşirler Schistosoma haematobium’un yumurtaları oval, kapaksız bir ucunda dikeni bulunan 150-160 mikron boyunda 40-60 µm eninde olup, yumurtladığı zaman içinde kirpikli embriyo (miracidium) bulunurmaktadır. Kesin tanı idrarda yumurtaların görülmesi ile konulmaktadır (Cohen ve Sadun., 2000, Garcia ve bruckner., 1993).


http://zehirlenme.blogspot.com