Femur Boynu ve Basi Beslenmesi

Femur Boynu ve Başı Beslenmesi


Femur boynu ve başının kanlanması esas olarak derin femoral arterin ( A. Profunda femoris) lateral ve medial sirkumfleks arter dalları tarafından beslenir. Femur boynu ve başının kanlanması Crock tarafından ayrıntılı olarak incelenmiştir. Damarsal beslenme başlıca 3 kaynaktan olmaktadır.


1- Ekstrakapsüler artelyel çember


2- Asendan servikal dallar


3- A. Ligamentum teres


1-Ekstrakapsüler arteriyel çember


Bu vasküler halka posteriorda medial femoral sirkümflex arterden ve anteriorda lateral femoral sirkümflex arterden oluşmaktadır. Bu arterler femoral ve derin femoral arterden köken almaktadır. Superior ve inferior gluteal arterlerde bu çembere uzantılar vererek katkıda bulunmaktadırlar


2-Assendan servikal dallar


Bunlar extrakapsüler vasküler halkadan gelen dallar olup femur boynunda yüzeyel


seyrederler. Retinaküler arter olarak da isimlendirilirler (JVeitbrecht retinakulası). Retinakuler


arterler daha çok femur başının arka üst bölümünü besler. Asendan servikal arterler femur


boynu komşuluğuna göre ön, iç, yan ve arka olmak üzere dört gruba bölünebilirler. Bu arterler


femur başı kıkırdağı sınırında subsinovyal intraartiküler arteriyel halkayı oluşturur. Bu halkadan femur başına giren epifizyel arteryel dallar verir. Bunların en önemlisi femur başının yük binen kısmını besleyen lateral epifizyal arter grubudur. Lateral sirkumfleks arterin assendan kolunun terminal arteri olan inferior metafizyel arter, başın alt ve ön metafizinin kan akımını karşılar. Lateral epifizyel arterler, inferior metafizyel arterler ve ligamentum teresten gelen arter ile anastomoz yapmaktadır. Bu anastomoz femur boyun kırığı sonrası başın yeniden kanlanmasında rol oynar.


3-Ligamentum teres arteri


Bu arter femur başının beslenmesini sağlar ve obturatör arterden köken alır.


Femur proximalini besleyen arterlere bir ven pleksusu eşlik eder ve bu venler basınç değişikliklerine karşı daha hassastır. Kırık sonrası oluşan hematom eklem içi basıncı artrırarak venöz drenaj sistemini veya kapsüller arteryel kan akımını bozabilir. Ayrıca bu damarlar femur boynu yüzeyine yakın olmaları nedeniyle femur boynu kırıklarında kolayca yaralanabilir.


http://zehirlenme.blogspot.com