Deniz Anasi Deniz Kestanesi isirmasi

Denizanası Isırması

Genellikle fırtınalardan sonra kumsallar­da, sular arasında görülen bu hayvanlar, Üzer­lerine dokunulduğu zaman ürtikere, deri ka­barmalarına, yanmalara sebep olurlar. Fakat bunlar uzun sürmez, kendiliğinden geçer.

Deniz kestanesi Batması

Bu yaratığın yarattığı sorun da, dikenle­rinin teker teker çıkartılması zorluğudur. Bu ancak bir cımbızla yapılabilir.

Kuyruklu vatozlar
Isırması

Yan yanya kuma gömülü yaşadıklan için, görülmeden üzerine basıldığında kendilerini savunmak için sokabilirler, ancak bu ender rastlanan bir kazadır. İğneli kuyruğuyla çar­par ve yaralar. Açtığı yara, olaydan iki saat sonra doruğuna varan şiddetli, bir ağrıya se­bep olur.

İskorpitler

Özellikle balıkçıların ağları boşaltmaları sırasında kazalar meydana gelebilir. Zehiri; acıya, şişmelere ve sindirim bozukluklarına sebep olur.

Trakunyalar Isırması

Trakunya çok saldırgan, küçük bir balıktır. Bazı hallerde insana dahi saldırdığı görülmüştür. Sırt yüzgeçlerinde bulunan dikenleri, keskin ve katıdır. Kazalar, genellikle ağları çekerken veya ıslak kumsal üzerinde yürürken başa gelebilir. Sokmasından sonra, şiddetli bir ağrı verir, şişme görülür

Tedavi ve yapılması gerekenler

Bu tür sokmalarda acıyı hafifletmekiçin yara emilip, zehir tükürülebilir. Daha sonra antiseptik bir solüsyonla, yara denezfekte edilmelidir. Bazen sıcak su kompresi yapılarak da ağrı geçirilebilir. Genelde ıstırabın çok çabuk geçmesi gerekir.

Komplikasyonlar

Ender rastlanan olaylar sırasında bazı çok duyarlı kişiler alerjik bünyeleri yüzünden birçok yerlerinden sokuldukları takdirde şok durumuna girebilir. Yüzleri sararır, bayılıp titremeye başlar parmak uçları soğur ve terlerler.