Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir

Bulaşıcı hastalıklar

Organizmanın mikroplar veya virüsler ta­rafından istilası sonucu ortaya çıkan enfek­siyon hali olup, bir kişiden diğerine bulaşa­bilir ve salgınlara yol açar.

Bu hastalıklar çocuklarda sık görülmek­le birlikte, büyüklere de bulaşabilir. Doğru­dan doğruya, bir insandan diğerine geçebilir: Bu tehlikeyi atlatmak için en iyisi tecrittir. Hastalık dolaylı olarak, dirençli bir mikrop­la, su veya mikrop bulaşmış diğer maddeler­le de başkasına geçebilir. Bu durumda dezen-feksiyon, en etkili yöntemdir.

Enfeksiyon birine bulaştıktan sonra, ku­luçka dönemi başlar. Hastalığın türüne göre kuluçka dönemi süresi değişiktir. Sonra or­taya çıkar.

Bu aşamada, şu belirtiler görülür: Ateş yükselmesi, başağrıları, ihtilâç hali, nezle, ök­sürük, boğaz ağrıları, gözlerde akıntı, deri­de döküntüler (kabarcık, kızarıklık), bezler­de şişme.


Bu belirtiler ortaya çıkar çıkmaz, dokto­ru hemen haberdar.edin. Hastayı yatırın, tec­rit edin. Ateşini ölçüp, yazın. Doktor tavsi­yesi olmadan da hiçbir ilaç vermeyin.
Bu tür hastalıklar aşıyla önlenebilir; an­cak uyanlara rağmen, anne-babalar çok kez rapel aşılarını yaptırmayı ihmal ederler. Aşı tekrarları, ilk aşı kadar önemlidir. Bu aşıla­rın bazıları, bebek dünyaya geldikten sonra yapılmak üzere zorunlu kılınmıştır.

Resmi makamlara bildirilmesi zorunlu hastalıklar

Birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de bazı bulaşıcı hastalıkların resmi makamlara duyurulması zorunludur. Bilgi, il sağlık mü­dürlüğüne veya çocuk okullu ise, devam et­tiği okul müdürlüğüne duyurulur. Okul da milli eğitim ve sağlık müdürlüklerini haber­dar eder. Doktorlar da bu hastalıkları bildir­mekle yükümlüdür.
Okullarda da bulaşıcı hastalıklardan biri görüldüğü zaman, hasta çocuğun devamı sü­reli olarak kısıtlanır ve diğer öğrenciler ara­sında da aşı kampanyası başlatılır.

AŞAĞIDAKİ LİSTEDE BAŞLICA BULAŞICI HASTALIKLAR GÖSTE­RİLMİŞTİR. BUNLARIN YANINDA ÇARPI (X) İŞARETİ OLANLARIN DUYURULMASI, ZORUNLUDUR:

Şarbon (x), Kolera (x), Boğmaca(x), Difteri (x), Basilli dizanteri, Sarı humma, Tifo ve paratifo (x), Cüzzam (x), Menenjit