Soluk Tıkanmaları ve Tedavisi

Soluk tıkanmaları

Solunan havada oksijen yetersizliği
Yoğunluksuz atmosfer


Deniz düzeyinde, yani 0 seviyede, çevre­deki havada 980 milibarlık bir atmosfer ba­sıncında yüzde 20 oranında oksijen bulunur. Yüksek seviyelerde, atmosfer basıncı düşer, oksijen oranı da yetersiz hale gelir. Bu koşul­larda yaşayabilmek için, solunan karışımda­ki oksijen oranını artırmak gerekir. Bu nedenle uçaklarda ve dağcıların tırmanışların­da oksijen maskeleri kullanılmaktadır.

Daha da yükseklere tırmanıldığında, nor­mal bir hava basıncı sağlamak gerekir. Stra­tosfer tabakasında uçan ya da uzaya giden uçak ve uzay araçlarında bu sistem uygula­nır.

Kapalı ortamda solunum

Kapalı bir ortamda solumak gerekiyorsa, oksijen oranı giderek azalırken, karbonik gaz oranı da aynı şekilde artar. Ortamdaki hava­da oksijen tükenince, soluk tıkanımı başlar.

Hareketsiz halde bir insan, dakikada yak­laşık çeyrek litre oksijen tüketir. Kapalı bir ortamda kalan insanların sayısı ne kadar çok-sa, elbette solunum tıkanıklığı olasılığı da o oranda yüksektir.


Göçük altında kalanlar, oyun oynarken dolaba, sandığa ya da buzdolabına kapanıp kalan çocuklar ve su üstüne çıkamayan de­nizaltı mürettebatı, hava yenilenmediğinden ölürler.