Solunum Bozuklukları ve Tedavisi

Solunum bozuklukları

Solunum Bozukluğu, insanoğlunun yaşayabilmesi için, hücrelerin havadaki oksijeni alıp, içlerindeki kar­bonik gazı atmaları gerekir. Bu süreç aksarsa, solunum zorlukları ve tehlikeler ortaya çı­kar. Aksamaya, çevredeki havada oksijen eksikliği, solunum yollarının tıkanması, akciğerlere havanın kötü gelişi ya da havanın kan tarafından taşınmasının durması neden olabilir. Hücre çalışmaz hale gelince, birkaç dakika içinde ölüm gelip çatabilir. Bu ne­denle çok çabuk davranmak gerekir. Birkaç basit ve tehlikesiz davranış, ölümü önleyebi­lir ve doktorun yetişmesine fırsat hazırlayabilir.

Solunum İnsanoğlunun solunum sistemi
Hücrenin solunumu


Her hücre, yaşayabilmek için çevre­sindeki oksijeni tüketir. Eğer oksijen hüc­reye giremezse ve hücre içindeki karbonik gazı atamazsa, soluk tıkanımı ve hücrenin ölümü gelip çatar. Bu konuda en çabuk etkilenen hücreler, beyin hüc­releridir. Üç dakikada ölürler.

İnsanoğlunda oksijen (O2), çevredeki havadan hücrelere kadar taşınmak zorunda­dır. Karbonik gaz (CO2) da, dışarı atılmak için aksi yönde hareket eder. Çevreyle hücre arasında doğrudan alışveriş, imkânsızdır. Bu taşımayı gerçekleştirmek için, iki sistem, bir­birini izler:

Akciğerlerdeki havalandırma

Havayı alıp verme gibi birbirini izleyen bir ha­reketle, bu havalandırma akciğerlerdeki ha­vanın yenilenmesini sağlar. Soluk alma sırasında, oksijen yüklü hava akciğerlere gi­rer. Soluk verme sırasında da karbonik gaz yüklü hava dışarı atılır. Bu alışveriş, akciğerlerin zarlarında gerçekleşir.

Kan dolaşımı, Kan dolaşımı bozukluğu

Bu sistem oksijenin akciğer zarından hücreye, karbonik gazın da hücreden dışarıya kadar taşınmasını sağlar. İnsanoğlunda bu taşıma sistemindeki her tür­lü duraklama, aksama, hücrenin soluk tıka-nımıyla ölümüne sebep olur. Solunum tehlikesi bundan doğar.