Baygınlık Yaralıya İlk Mudahale

Baygın yatan yaralılar için ilk müdahale

Baygılık, Baygınlık Hissi
Yerde baygın olarak yatan kazazedeler, bir kafatası örselenmesi nedeniyle komaya girmiş olabilirler. İster yaya, ister motosik­letli, ister çarpışma sonucu aracından dışarı fırlamış sürücü olsun, hepsinin belkemiği ze­delenebilir.

Dolayısıyla bu tür yaralılara bir yandan kendilerini yan emniyet pozisyonuna getirerek solunum yollarını rahatlatmak, bir yandan da başlarını çekerek, bu girişim sırasında ve sonrasında belkemiğinin hareketsizliğini sağlamak gerekir.

Bu pozisyonu sağlamak için iki kurtarıcı gereklidir: Biri kazazedenin başında bir eliy­le çenesini, diğeriyle kafasının arkasını belkemiği ekseni düzeyinde çekerken, diğeri ka­zazedenin bedenini gerekli pozisyona getir­mek için yavaşça çevirir. Dikkat! Yaralının hası, ancak kalınca bir desteğe dayandırıldık­tan sonra bırakılmalıdır (yastık, çanta, kat­lanmış ceket). Böylece belkemiğinin düz du­rumda kalması sağlanır.


Bu pozisyonda, kazazede kendi kendine soluyabiliyorsa, yardım gelene dek, baygın bi­le olsa kalabilir. Yan yatırıldığında, kusma ve­ya ağız nahiyesindeki kanamalar yüzünden boğulmaz. Dili de solunum yollarını tıkamaz Yaralı daima sert bir sedyeye yatırılmalı­dır. Hastaneye taşınacağı cankurtaran da bu pozisyonda olmalıdır.

Baygınlık Geçirme Durumunda Solda ilk diz çöken kurtarıcı, bir elini ka­zazedenin çene altı­na, diğer elini de başı­nın arkasına dayaya­rak, baş-boyun-gövde eksenini korumayı de­ner. Diz çöken ikinci­si, gövdenin düzeyini sağlar.

Kazak yada ceket­lerden oluşturulan bir yastık, kazazedenin başının altına yerleş­tirildikten sonra, ikin­ci kurtarıcı kazazede­yi kalçasının altından ve ön kolundan kavra­yarak, yan pozisyona getirir.

Bu kurtarma işini iki kişiyle gerçekleştirmek, son de­rece önemlidir. Çünkü ancak bu koşullarda belkemi­ğinin eksenini düz olarak tutmak ve omuriliği zede­lememek mümkün olabilir.

Kazazede yan emniyet pozisyonuna getirildikten sonra, başında bulunan kurtarıcı, elini çenesinin al­tına doğru kaydırarak çekmeli, son anda başı bükülmekten kaçınmalıdır.