Göz Çevresi Bakımı Göz Sağlığı

Göz Çevresi Bakımı, Göz Sağlığı, Göze İlaç Uygulama

Göz Sağlığı Hakkında Bilgiler
Göz ve Göz altı bakımı, normal olarak yüz temizliği ve bakımı ile birlikte yapılır. Göz bakımı korneanın ve konjektivanın korunması amacıyla yapılır. Özellikle fassiyal paralizide göz kapanmaz. Göz yaşı dışarı akar. Kornea göz kapaklarının açılıp kapanmasıyla sürekli ıslak tutulur. Göz yaşının korneayı koruma özelliği vardır.

Korneanın, dış fiziksel etmenlerden korunması için göze steril rondel konur. Gözün ısı, ışık ve ışınlardan korunması koyu renkli gözlükler ile mümkündür.

Göz Sağlığı İçin Göze İlaç Uygulama

Göze ilaç uygulamak için özel tedavi tepsisi düzenlenir. Tepside göz kadehi, damlalık göze uygulanacak damla veya pomat şeklinde ilaç, gaz bezler ve ilaç uygulama kanı kullanıma hazır olarak bulunur.
Göze ilaç uygulaması, aşağıdaki sıra ile yapılır.

Göz hastası, oturuş pozi­syonuna alınır. Steril gaz bezi alt göz kapağı üzerine yerleştirilir. Gaz bez aşağı doğru çekilerek göz açılır. Hastaya yukarı doğru bakması söylenir.


İlaç göz kapağı ile konjektiva arasına ve gözün orta kısmına uygu­lanır.
ilaç damlatıldıktan sonra, hasta gözünü aşağı yukarı doğru hareket ettirerek ilacın göze yayılması sağlanır.

ilaç uygulaması oturan hastanın arkasından da yapılabilir. Has­tanın başı geriye doğru eğilir baş göğüse yaslanır. Hasta yukarı ba­karken alt göz kapağı gaz bez ile aşağı çekilir, ilaç alt göz kapağı ile, konjektiva arasına uygulanır.

Gözün yıkanması göze yabancı cisim kaçması halinde gereklidir. Göz bol su ile yıkandıktan sonra rondel ile kapatılır.Göze kimyasal madde kaçması halinde o maddenin tesirini nötürleştirici ve dilüe edici maddeler suya ilave edile­rek göz yıkanır.