Hijyen Kisisel Hijyen ve Temizlik

Hijyen Nedir, Hijyen Eğitimi

Hijyen Yunan mitolojiğinde, sağlık tanrıçasıdır. Hijyen, sağlık ve temizlik dolayısıyla sağlığın korunması anlamınr taşır. Hijyen tıbbın tanrısı sayılan Asklepios'un karısı olarak mitolojide yer almıştır (M.Ö. 293).

Hygieia ve Asklepios daha sonraları koruyucu tanrı olmuşlardır. Bu nedenle sağlığın korunması kavramı hijyen olarak bilinir. Hijyenin hayvanı ise yılandır. Yılan, halen tıbbın ve sağlığın amblemidir. Hijyenin tuttuğu kaptaki suyu içmesi şeklinde sembolleşmiştir.

Hijyen, sağlığın korunması, geliştirilmesi, sürdürülmesi ve sağlık için ya­rarlı davranış ve uygulamaların yapılmasıdır. Bu uygulamalar kişisel hijyen ku­rallarıdır.

Kişisel Hijyen, Hijyenin Önemi, Temizlik ve Hijyen

Temizlik, sağlığı korumanın birinci koşulu ve kuralıdır. "Temizlik iman­dan gelir." vecizesiyle dinimizin de temizliğe verdiği önem, eski çağlardan beri bilinmektedir. "Temizlik sağlık getirir."Temiz insan, toplum içinde sevilir ve sayılır. Temiz insanın hastalıklara karşı direnci yüksektir. Patojen mikroorganizmalardan ve parazitlerden arınmış olduğu için hastalanmazlar. Her hangi bir bulaşıcı hastalığı da başkalarına bulaştırmazlar. Yani enfeksiyon ve kontaminasyona mani olurlar.