Sıcak Uygulama Termofor Uygulaması

Sıcak Soğuk Uygulama

Sıcağın Etkisi, Sıcak Uygulama

Hastaya sıcak uygulama genel veya lokal olarak yapılır. Vücut ısısını
korumak veya hastayı sıcak tut­mak amacıyla uygulanır. Sıcak uygulanan bölgedeki deri ve deri altı doku hücrelerinde ısı yükselmesi sağlanır.

Isı, kan damarlarını genişletir. Hücrelerin kanlanması sağlanır. Deri yoluyla olan boşaltım (ter) artar. Dolayısıyla hücrelerin madde alışverişi artar.
Sıcak, vücut direncini artırır. Kan ile beslenme normale döndüğü için ağrı azalır. Hücrelerdeki yorgunluk maddesi­ne bağlı olarak gelişen kramplar iyileşir. Çizgili ve çizgisiz kaslar gevşer.


Sıcak uygulama, hücre metabolizmasını normale döndürür ve hızlandırır.
Lokalize olan iltihap sıcağın etkisiyle daha kısa zamanda olgunlaşır. Ol­gunlaşmış apsede ve apandisitlerde sıcak uygulanmaz. Sıcak, apsenin patla­masına doku arasına yayılmasına neden olur. Travmalardan sonra kanamayı artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenlerle sıcak uygulama bazı durumlarda sakıncalıdır.

Termofor Nedir

Termafor, 20 cm eninde, 30 cm boyunda ısıya dayanıklı lastikten yapılmış su torbasıdır. Termoforun contalı kapağı ve kullanıldıktan sonra asmak için delikli çıkıntısı vardır.
Termoforun ısı etkisini azaltmak ve deriye doğrudan temasını önleyen kılıfı vardır.
Termofor Uygulaması

• Termofora doldurulan suyun ısısı büyükler için en fazla 55 °C, küçükler için en fazla 45 °C olmalıdır. Termofora konacak suyun ısısını ölçmek için özel su termometresi kullanılır.
• Termoforun 2/3'üne kadar sıcak su doldurulur. Ter­mofor masa üstüne yayılarak içindeki hava çıkarılır. Con­talı ve vidali olan kapak su sızdırmayacak kadar sıkıca kapatılır.
• Kapağın su sızdırıp sızdırmadığı termofor baş aşağı getirilerek kontrol edilir.
• Termofor ıslak ise kurulanır. Kılıfı geçirilir. Termofor kullanıma hazırdır, ısı kaybetmeden önerilen yere uygulanır.
Termofor, uygulanan hasta gözlem altında tutulur. Termofor 30 dakika sonra ısısını kaybeder. Tekrar uygulanması isteniyorsa suyu değiştirilir.

Termoforun Bakımı

Termoforun kullanımı sona erince, termofor boşaltılır. Kılıfı çıkarılır. Kılıfı kirli ise yıkanır. Servis odasına gönderilir.
Suyu boşaltılan termoforun içine hava doldurularak kapağı kapatılır ve baş aşağı asılır. Delik ve kılıfsız termofor kullanılmamalıdır. Kılıfsız ve su sızdıran termoforlar yanığa neden olurlar.

Genel Sıcak Uygulaması

Genel olarak vücudun bir bölümüne veya tamamına sıcak uygulanabi­lir. Genel sıcak uygulaması; sıcak su küvetleri, ısı veren elektrik lambası, güneş ışığı ve ortamın havasını ısıtma gibi tekniklerle yapılır.
Hasta sıcaklık krampı ve bitkinliğine karşı korunmalıdır. Kuru sıcak uygu­laması hastanın su ve tuz kaybetmesine neden olur. Su ve tuz kaybı ise hastayı olumsuz yönde etkiler.

Solunum güçlüğü çekenler ve kalp hastalarına genel sıcak uygulamak zararlı olabilir. Sıcak uygulanan hasta yakından izlenmelidir