Soğuk Uygulama Buz Torbası

Soğuk Uygulama, Soğuk Etkisi

Soğuk uygulama genellikle lokal olarak uygulanır. Soğuk, vücudun bir bölümüne de genel olarak uygulanır. Soğuk uygulama, uygulanan bölge ısısını düşürmeye yarar.


Soğuk uygulama, soğuğun fizik etkisinden yararlanmak amacına yöneliktir.
Genel olarak vücut ısısını düşürmek ancak genel soğuk uygulaması ile mümkündür (Örneğin; soğuk banyo gibi).

Soğuk uygulanan bölgede kılcal kan damarları daralır (Vaso-konstrüksiyon). Bölgede ısı düşer, kan dolaşımı azalır. Baş travmasından sonra beyin kanamasını önlemek veya kanama varsa azaltmak, yayılmasını önlemek amacıyla başa buz torbası uygulanır.

Soğuk uygulaması metabolizmayı yavaşlatır. Doku hücrelerinin oksijen ihtiyacını azaltır.

Travmalarda deri altı kılcal kanama soğuk uygulaması ile azaltılır. Lenf sızması önlenir. Şişme durur. Ağrı azalır. Soğuk analjezik etkiye sahiptir.

Lokalize olmuş apselerin patlaması ve yayılması önlenir. Apandisit ap­sesinin kontrol altına alınması soğuk uygulama ile mümkündür.

Buz Torbası

Buz torbası (kesesi) yuvarlak ağzı contalı kapak ile kapanabilen lastik torbadır. Buz torbası, doğrudan deri üzerine kıllıfı ile uygulanır. Torbanın alt yüzeyi düz ve daireseldir. Bu yapı uy­gulama kolaylığı sağlar.

Buz Torbası Uygulaması

• Buz torbasının 2/3'ü buz parçaları ile doldurulur.
• Masa üstüne veya düz bir zemine konarak havası çıkarılır.
• Ağzı contalı kapağı ile kapatılır.
• Torbanın dış kısmı buzun etkisi ile nemlenirse silinir ve kılıfı içinekonur.
• Torbanın düz yüzeyli tabanı, önerilen bölgeye konur.
Buz torbası uygulanan hasta gözlem altında tutulur. Gözlem formuna işlenir. Torbanın uygulama süresi 25-30 dakikadır. Buz aküleri de aynı amaçla kullanılabilir.

Buz Torbasının Bakımı

Buz torbası uygulandıktan sonra içindeki buz ve su boşaltılır. Dışı kuru­lanır. Kılıfı çıkarılır. Kılıf kirli ise temizlenir (Baş yaralanmasında kan ile kirlenebi­lir). Torba içinde hava kalacak şekilde ağzı kapatılır. Tekrar kullanılmak üzere yerine kaldırılır.