Prostat Nedir Kanseri Belirtileri Hakkinda Bilgi

Prostat Nedir, Prostat Kanseri Hakkında Bilgi, Prostat Hastalıkları

Prostatın yapısında bulunan bezlerin salgısı ince kanallar ile devamlı olarak az miktarlarda idrar yoluna akar. Bu salgı, cin­si münasebette artar ve sperm kanalından gelen sperm ile bir­likte idrar yoluna boşalır
Prostat salgısının vazifesi, sperm hücrelerini besleyerek on­lara canlılık kazandırmak ve spermi sulandırarak akıcılık getir­mektir.
Cinsi münasebet esnasında sperm kanalı ve prostat salgı­sının idrar yoluna boşalması görülmektedir. Bu boşalma esna­sında idrar torbasının çıkış deliği kapanarak, idrarın, idrar yo­luna geçmesi önlenir.
İlerde bahsedeceğimiz gibi, prostat ameliyatından sonra bu kapama mekanizması ortadan kalkar ve cinsi münasebette sperm, idrar torbasına boşalır.

Prostat Büyümesi Hastalığı, Prostat Belirtisi

Prostat büyümesinin önemi, idrar torbasının çıkışında, için­den geçen idrar yolunda darlığa sebep olmasıdır. Darlığın de­recesine göre hastaya idrar yapma şikâyetleri verdiği gibi, ileri devrelerde böbreklerin bozulmasına yol açar.
Prostat büyümesi 50 yaşını aşmış erkeklerin yüzde 30'unda görülür. Prostatta büyüme erkeklerde bu yaşlarda hormon se­viyelerindeki değişikliklere bağlanmaktadır.


Prostat büyümesi tabiri, esasında yanlıştır. Büyüyen pros­tatın kendisi değil, içinden geçen idrar yolunu çevreleyen sal­gı yapan ufak bezlerdir. Bu bezler büyüdükçe esas prostat, bü­yüyen bu bezler ile etrafını saran kapsül arasında sıkışarak bir kabuk halini alır. Misal olarak mandalinayı verebiliriz. Meyve kıs­mı büyüyen bezlere, kabuk ise bunu çevreleyen esas prostata benzetilebilir. Prostat ameliyatı esas prostatın değil, büyüyen bu bezlerin çıkarılmasını ifade eder.

Prostat Büyümesinin Belirtileri

Prostatları büyüyen hastaların idrar şikâyetleri, aşağı idrar yolunda meydana gelen darlığa bağlıdır. Başlangıçta az olan şi­kâyetler, prostatın büyümesine paralel olarak gittikçe artar.

İdrar, normale göre incelmeye başlar. Hastalar eskisi gibi idrarlarını ileriye doğru fışkırtarak yapamazlar, idrar yapma sü­resi uzar ve sonunda damlalar halinde gelir. Hastalar en fazla gece ve gündüz sık sık ve az miktarlarda idrar yapmaktan şikayet ederler. İdrara fazla kalkma sebebiyle uykuları bölünür. Has­talar idrar yaparken yanma ve sızı hissinden şikâyet ederler. Bu his idrarın sonuna doğru artar. Sık sık idrara çıkma ve yanma ile sızı şikâyetleri bağırsak bozuklukları ve üşütme neticesi ar­tar. Prostatı çok büyümüş hastalarda bu durumlarda idrar tam olarak tutulabilir.


Prostatı büyümüş hastalarda idrar yollarında iltihaplanma­lar sık görülür ve şikâyetlerinin artmasına sebep olur. İdrar yap­tıktan sonra külotu kirleten 1-2 damla kan gelebileceği gibi, bu kanamalar çok şiddetli de olabilir.Yukarı idrar yolları ve böbreklerde genişleme varsa, hasta­lar idrar yaparken bellerinde ağrı hissedebilirler. Böbreklerin ça­lışmasının bozulduğu durumlarda, kanda ürenin yükselmesine ait belirtiler ortaya çıkar.