Kaslar İnsan Kas Yapisi Cizgili Duz Kaslar

Kaslar, İnsan Kas Yapısı

Kas Çeşitleri, Kaslar yapılış ve görevlerine göre iki bölüme ayrılırlar:

a) Çizgili kaslar, Çizgili Kaslar Nasıl Çalışır


İplik iplik ayrılabilen 5-12 santim uzun­luğunda, üzerleri kas zarı ile kaplı kas tellerinden oluşmuştur.

Bir araya toplanan kas telleri, demetleri, demetlerde kas grup­larını yaparlar. Kaslar şekillerine göre, yelpaze şeklinde kas­lar, şeritsi kaslar, iğsi kaslar, dairesel ve büzücü kaslar gibi tip­lere ayrılırlar. İğsi kaslarda uç ve kas karnı olmak üzere iki bölüm vardır. Kas uçlarında esnek, parlak ve beyaz, kiriş (tendon) adı verilen bağlar vardır. Kasları kemiklere bağlayan bu kirişlerdir. Kas karnı adı verilen bölüm, kas demetlerinden oluşan bir bölümdür. Kaslar, karın bölümünün kasılıp gevşemesiyle çalışır ve dıştan akzarla örtülmüştür. Kaslar, kiriş sa­yılarına göre de iki başlı, üç başlı ya da daha çok başlı olurlar. Çizgili kaslar merkez sinir sisteminin etkisiyle ve isteğimizle hareket ettiklerinden istemli hareket eden kaslar gurubuna gi­rerler.


Ancak, kalp yapısı çizgili kaslardan oluştuğu halde ha­reketi isteğimiz dışında, yani istemsizdir. Vücudumuzda beş yüzü aşkın çizgili kas vardır, ama genel olarak kol kasları, ba­cak kasları, göğüs kasları, karın kasları, sırt ve ense kasları, baş kasları, boyun kasları olmak üzere 7 bölümde incelenebilir.

b) Yalız (düz) kaslar

Yalız kaslar donuk beyaz renkli ya da hafif kırmızımsı görünümde olan kaslardır. Kas telleri iğ şeklinde düz kas hücrelerinden, kaslar ise, bu tellerin uç uca ve yan yana dizilmesinden oluşmuştur. Yalız kaslar, hareketleri vejetatif sinir sisteminin etkisi altında olduğundan, isteğimiz dışında, yani istemsiz hareket ederler ve iç organların çalışma­sını sağlarlar.