E Vitamini Nelerdir Faydalari Eksikligi

E Vitamini, E Vitaminleri

Eş anlamısı: Tokoferol

E Vitamininin Özellikleri ve Faydaları: Güneşin (ultraviyole) ışınlarına ve alkalilere dayanıksızdır. Havadaki oksijenle kolaylıkla okside olur, bu nedenle bazı besinlerin okside olup görünüş ve lezzetlerinin bozulmaması için konserve besinlere konulmaktadır. Emilim için safraya gereksinimi vardır.

Biyokimyasal etkileri: Barsakta doymamış yağları (linoleik asit) ve A vitamininin oksidasyonunu azaltır.

E Vitamini eksikliğinde gelişen tablolara pek rastlanmaz. Doymamış yağ asidi alınamadığı durumlarda E Vitamini eksikliği gelişebilir. Bu tablo özellikle erken ve eksik doğmuş bebeklerde (prematürelerde) gözlenir. Kırmızı kürelerde (eritrositlerde) parçalanma olur ve sinirsel iletişim bozulur. Bazı basit yapılı erkek hayvanlarda kısırlık (sterilite) yaptığı belirtilmiştir. Ancak insanlarda böyle bir tablo tanımlanmamıştır.

E Vitaminleri Nelerdir, E Vitamini İçeren Besin Kaynakları: Çeşitli bitkilerin tohumlarından elde edilen yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, fındık gibi kabuklu kuruyemişler, baklagiller, hayvan dokularıdır. Eksikliğine pek rastlanmaz, Doğal yiyeceklerden oluşan besinlerde yeterince E vitamini vardır. Ayrıca dayanıklı bir vitamin olduğu için besinlerin hazırlanması sırasında kayıplar gözlenmez.

Günlük E Vitamini İhtiyacı: 3-10 mg alfa tokeferol (15 ünite)