Dupuytren Kontrakturu Dupuytren Hastaligi Nedir

Dupuytren Hastalığı, Dupuytren Kontraktürü

Elde palmar yüzde deri ile derin yapılar arasın­daki subkutanöz fibrillerin bulunduğu fibro-adi-poz dokuyu tutan ve ileri dönemlerinde elde ağır fonksiyon kaybına neden olabilen idiopatik bir has­talıktır.

Etiyolojide nörosifiliz, pulmoner tüberküloz, serbest radikaller, HIV infeksiyonu gibi birçok se­bep gösterilmiştir; Bunlar arasında hastalığın ancak alkol kullanımı ve diabet ile ilişkisi kesin olarak gösterilebilmiştir.
Dupuytren kontraktüründe normal yapıdaki band ve ligamanlar, nodul ve kord yapısına dönüş­müşlerdir. Nodüller, ilk görülen primer patolojik bulgulardır. Kord'lar, asellüler yoğun kolojen biri­kimi olan yapılardır; Kontrakte olup MP-IP eklem­de fleksiyon deformitesine neden olurlar).

Dupuytren kontraktürü el cerrahisinde sık gö­rülen ve tanısı kolay hastalıklardan birisidir. Özel­likle 50 yaşını geçmiş palmar nodul, kord ve fleksi­yon kontraktürü ile gelen erkek hastalarda tanı çok açıktır.

Tedavide temel amaç, etkilenen elde bozulmuş olan fonksiyonel kapasiteyi ve deformiteyi tekrar düzeltmek ve nüksü önlemektir.

Etkilenmiş fasianın tedavisi ve eksizyonu için subkutanöz fasiotomi, sınırlı fasiektomi ve radikal fasiektomi ameliyatları yapılmaktadır. Tüm bu te­davilere rağmen nüks eden ve çok ileri yaştaki has­talarda artrodez ve amputasyonlar tercih edilen kurtarıcı yöntemlerdir.

Postoperatif komplikasyonlar, Yara iyileşmesi ile ilgili problemler, infeksiyon, hematom, sinir ya­ralanması (nöroma-hipoestezi), arter yaralanması (soğuk intoleransı-dolaşım bozulması), eklem sert­liği olarak sıralanabilir, Refleks sempatik distrofi gelişebilir.