Kalsiyum Kanal Blokorleri Kanal Blokoru

Kalsiyum Kanal Blokörleri, Kalsiyum Kanal Blokörü

Vasküler düz kaslar içine kalsiyum girişini engelleyerek vasküler tonusu azaltır,periferal direnç ve kan basıncını düşürürler.Iki önemli kanalı bloke derek etkilerler:

1) Potansiyel kanal (L-tipi)
2) Reseptör kanalı
Farmakolojik olarak : A) Verapamil (ısoptin, tarka, isopamil, veroptin, fıbrocard, ormil): Receptör kanallarını etkiler. Aritmilerde daha çok kullanılır. Kalpte depressif etkisi ile veya beta blokörlerle birlikte kalp yetmezliğine yol açabilirler.

B)Dihidropiridinler:Amlodipin (amlodis,norvasc,nipidol,vasocard,monovas) felodipin (plendil),isradipin (dynacirc sro),lacidipin (lacipil),lercanidipin, nicardipin(loxen),nifedipin (adalat,adalat corona, kardilat, nadicard,nidilat) nisoldipin (syscor),nitrendipin (baypres,nitrensin )'nin periferal etkileri daha fazladır.Hipertansiyonda bu grup hakkında ilk önceleri ortaya atılmış olan ve myokard enfarktüsünden mortaliteye yol açtıklarına dair öne sürülenler artık kabul edilmemektedir .(7) Bu yan etki kısa etkili dihidropiridinlerde rebound sempatetik aktivite ve sonuçta taşikardi yapması ile ilgilidir.24 saat etkili olan yavaş salınan amlodipin,felidipin ve nifedipinde bu risk yoktur. C)Benzodiazepinler :Diltizem (altizem SR,dilticard,diltizem SR,kardil SR,tildiem SR) üçüncü grup kalsiyum kanal blokörleridir.Kalpte etkileri daha fazladır ve verapamile benzerler.Digoksinin kan seviyesini yükseltirler. Dihidropiridin grubunun yaşlı hipertansiflerde etkili bir ajan olduğunu gösteren 2 önemli çalışma vardır.Nifedipin ve nitrendipinin inmelerde %42,kardiak hadiselerde %26 azalmaya yol açtığı gösterilmiştir.

Verapamilin en sık görülen yan etkisi konstipasyondur.Bradikardisi olan hastalardada kullanılmamalıdır.Dihidropiridinlerin yüzde kızarma,taşikardi yapma etkisi uzun etkili prepratlarda pek görülmez.Ayak bileği ödemi %10 vakada meydana gelir.Raynaud's fenomeninde avantaj sağlarlar.Diltizem bradikardisi sol ventrikül yetmezliği ,kalp bloku,hasta sinüs sendromunda kullanılmamalıdır. Halsizlik,baş ağrısı,karaciğer fonksiyonunda bozulma ve depresyona yol açabilir. Kalsiyum kanal blökörlerini yaşlılarda doz düşürülerek bırakmalıdır. (Anjinal ağrı ortaya çıkabileceğinden).Yaşlılarda diltiazem ve verapamil atılımı yavaş olduğundan daha düşük dozlarda kullanılmalıdır . Yaşlılarda günlük doz miktarı Amlodipin 5-10 mg, Diltiazem 200mg, Felodipin 5-20 mg, Nicardipine 30mgx2,Nifedipin 30-60mg,Verapamil 120-240 mgx2 „

Anjiotensin 2 Reseptör Blokörleri

ACE İnhibitörlerine benzer etkileri vardır.Bradykinin seviyelerini etkilemez ve kuru öksürüğe yol açmazlar.Yaşlı hipertansiflerde Candesartan ,irbesartan ,losartan(cozaar),valsartan (dıovan) hakkında uzun kapsamlı çalışmalar yeterli yoktur.Solunum problemi olanlarda ve ACE İnhibitörü ile öksürük gelişenlerde ikinci grup tedavide kullanılabilirler.