Ender Gorulen Toksisiteler Toksisite Nedir

Daha Nadir Görülen Toksisiteler, Toksisite Nedir

Yakıcı ve vezikül oluşturan zedelenmeler

Vezikül oluşturan ajanlar vezikant olarak bilinir. Vezikül yapan böcekler soktuğunda vezikant (kantaridin bunlardan biri) salgılarlar. Halk arasında "İspanyol sineği" olarak bilinen bu böcek, aynı zamanda afrodiziyak ola­rak isimlendirilen maddeleri de salgılar. Hardal olarak bilinen DNA'ya et­ki ederek hücre bölünmesini engellen ama aynı zamanda deriye temas et­tiğinde ağır veziküllere ve erozyonlara neden olan bazı vezikantlar kim­yasal savaş ajanları olarak da kullanılmaktadır.

Akneiform cevap

Bazı maddeler kıl folliküllerini irrite ederek komedon ve akne benzeri fol-likülite neden olur. Kakao, tereyağı, parafin gibi kalın yağlı materyaller ve özellikle de izopropil miristat gibi maddeler duyarlı kişiler­de suçlanan etkenlerdir. Kozmetik ürünler bir zamanlar çok suçlanmaları­na rağmen, günümüzde sıkı güvenlik araştırmalarından dolayı nadiren bu döküntüye neden olurlar. Yağlar makine ile çalışanlarda deriye temas ye­rinde "yağ folliküliti" veya 'yağ aknesi' yapabilir.

Toksik maddelere bağlı gelişen pigmentasyon bozuklukları

Bazı maddeler melanositlere zarar vererek vitiligoya çok benzeyen depigmente alanlara neden olabilir. Silgi endüstrisinde kul­lanılan maddelerden, özellikle paratertiar-bütil-fenol'un bu tip problemle­re neden olduğu bilinmektedir. Depigmentasyon irritan dermatit veya di­ğer yangısal hastalıklardan sonra, geçici bir süre için ortaya çıkabilir. Yangısal deri hastalıklarından sonra hiperpigmentasyon görülebilir. Hasar gö­ren keratinositler tarafından serbest kalan melanin partikülleri, makrofaj-lar tarafından tutularak kalıcı "dövmelere" neden olabilir.