Kan Hucreleri Nelerdir Kan Hucre

Kan ve Kan Hücreleri, Kan Hücreleri Nelerdir

Hücre dışı sıvısının en önemli bölümlerinden birisini damar içerisindeki kan ve akkan oluşturmaktadır.

Kanda en bol bulunan şekilli element alyuvarlardır. Alyuvarların en önemli görevlerinden birisi içindeki hemoglobin aracılığı ile doku-alveol arasında oksijen-karbondioksit alışverişini yerine getirmektir. Hemoglobinin aynı zamanda tampon görevi de vardır. Kadınlarda 4-4.5 milyon erkeklerde ise 5-5.5 milyon civarındadır, (milimetreküpte)

Bir desimetreküp kanda gram olarak hemoglobin miktarı önemli bir ölçüdür. Dünya sağlık örgütü bunun kadın veya erkekte 11'in altında olmasını kansızlık olarak değerlendirmektedir.

Kandaki şekilli elementlerin oranına da hematokrit denmektedir. Genellikle 40-42 civarındadır.

Dokuların yeterince oksijenlenememesine hipoksi denir. Hipoksi durumlarında büyük olasılıkla böbreklerden salgılanan eritropoietin denilen hormon alyuvar yapımını yönlendirmektedir.


Alyuvarların olgunlaşması ve işlevlerini daha etkin olarak yapabilir halde gelmeleri için vitamin B-12 ve folik asitin bulunması gerekir. Hemoglobin bileşiminde bulunan demirin de element olarak ortamda varlığı zorunludur. Bu maddelerin eksiklikleri ayrı ayrı özellikte kansızlık yapar.

Erkekler günde 0.6 mg demir yitirirken, kadınlar adet kanamaları nedeniyle daha fazla günde ortalama 1.6 gram yitirir. Bu demir yerine konulamazsa demir eksikliği kansızlığı denen kansızlık biçimi gelişir.