Kansizlik Hastaligi ve Polisitemi Nedir

Kansızlık Nedir, Kansızlık Hastalığı

Kan kaybı, kemik iliğinin görevini yapmaması, hemoglobin yapımı için gerekli temel maddelerin (B12. folik asit ve demirin) eksiklikleri, kanda alyuvarların parçalanmasına neden olan etken ve olayların olması, alyuvarların ömürlerini kısaltan metabolik ve genetik hastalıklar kansızlık nedeni olabilirler. Ülkemiz için en önemli kansızlık nedeni demir eksikliğidir. Özellikle doğum aralarının çok sık olmasına bağlı olarak kadınlarda görülen demir eksikliği oranı çok yüksektir.

Kansızlık kalbin iş yükünü arttırır. Çünkü dokulara yeterince oksijen iletebilmesi için çok çalışması gerekecektir. Kansızlığı olan kişilerin etkinlik güçleri azdır. Dokular yeterince oksijenlenememektedir. Bedensel ve düşünsel etkinlikler azalır.

Polisitemi nedir: Alyuvar sayısının 7-8 milyona, hematokrit dediğimiz kandaki şekilli element oranının ise % 75-80'e çıktığı durumdur. Alyuvar sayısının yanısıra toplam kan hacminde de artım olur. Polisitemia vera dediğimiz bu durumda kanın viskozitesi artacağından damar içerisinde kan akımı çok yavaşlar.