Umatem Nedir Uyusturucu Tedavi

Umatem Nedir, Umatem Uyuşturucu Tedavi

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesindeki AMATEM'in yanı sıra, Uçucu Madde Bağımlıları Merkezi UMATEM 1996 yılı Haziran ayında hizmete girmiştir.
UMATEM tarafından, evsiz sokak çocukları için son derece önemli olan uçucu madde bağımlılık sorununu çözümlemek, rehabilitasyonlarını ve resosyalizasyonlarını sağlamak üzere bir seri eğitim programı hazırlanmıştır. Bu amaçla oluşturulan UMATEM, uçucu madde bağımlılığını ve tıbbi komplikasyonlarını tedavi edecek olan bir başka kuruluş Sokak Çocukları Vakfı ile işbirliği yaparak onların geri kazanmana katkıda bulunması öngörülen ülkemizdeki ilk çalışmadır. Ayrıca İstanbul İlçe Beledİ3'eleri işbirliği ile koruma merkezleri ağı oluşturulması

Sağlık Bakanlığı'nın Raporu


Sağlık Bakanlığının konu ile ilgili raporuna göre, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölge Hastaneleri olan Adana, Samsun, Elazığ, Manisa illeri ve Ankara'da AMATEM benzeri kuruluşun açılması için hazırlık çalışması başlatılmıştır.

Ayrıca devlet hastanelerinin tümünde psikiyatri hastaları için 10 yatak ayrılması sağlanmıştır. Bakanlığın uyuşturucu ile mücadele çalışmalarına sembolik bir başlangıç olarak ve uyuşturucu ile mücadelenin sadece resmi kuruluşlarda olmadığının, gönüllü kuruluşlarla da işbirliğinin gerekliliği düşüncesiyle Temmuz 1996 tarihinde, "Uyuşturucuya Karşı Ankara'dan Bir Bayrak Kampanyası" başlatılmıştır. Bu kampanya kapsamında yine uyuşturucuyla mücadele çalışmaları yürütülerek bu çalışmalarda daha çok sosyal aktiviteler ve gönüllülerin katılımlarıyla gençlerin ve tüm toplumun bilinçlendirilmesi hedeflendirilmiştir.
Sözkonusu kampanya Ankara Valisi Sayın Erdoğan Şahin-oğlu'nun başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Üniversiteler ve gönüllü kuruluşların da iştirakleriyle 1996-1997 yıllarında başlatılmış ve sürdürülmüştür. Dileğimiz bu çalışmaların süreklilik kazanacak bir bünyeye kavuşturulmasıdır. Yapılacak değerlendirmeye göre de tüm Türkiye için büyük bir kampanyaya ihtiyaç vardır.


Ayrıca Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğünde, gençler ve ana babalar temel olmak üzere tüm toplumu kapsayacak uyuşturucuya karşı kitle iletişim araçlarının kullanılacağı bir kampanya hazırlığından söz edilmiştir.

Bakanlığın ilke olarak ileri sürdüğü bir olgunun doğru ve gerekli olduğuna biz de inanmaktayız. O da şudur: "Uyuşturucu ile mücadele, korunma, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde öncülük görevini Bakanlık sürdürmekte ise de bu mücadelenin tüm sektörler arası, gönüllü sivil kuruluşların katkıları ve toplumun birey, ana-baba düzeyinde bilinçlendirilmesiyle mümkün olacağının savunulmasıdır".
Uyuşturucu ve alkol bağımlıları için İstanbul'da bulunan bir başka sağlık kuruluşu da "Balıklı Rum Hastanesi, Anatolia Kliniği"dir