Ev Guvenligi ve Evde Guvenlik

Ev Güvenliği ve Konutlarda Güvenliği Tehdit Edici Unsurlar

Sıhhi Tesisatlar

Temiz Su Tesisatı


İnsan hayatının devamı, yeter miktarda lezzetli ve temiz suyun mevcut olmasına bağlıdır.

1) Beslenme Borusu

Şehir su borusu ile su sayacı arasında, toprağa gömülerek döşenen kısma beslenme borusu denir. Tesisatın sağlığa uygun olmasına da bu kısmın önemi büyüktür.

Yeteri kadar bol su bulunmayan uç malzemeler kirlenir ve son derece rahatsız eden kokular yayılmaya başlar. Hastalıklara yol açabilen bu durumun, genellikle beslenme bor tesisatının yanlış planlanmasından ve iyi yapılmamasından ileri geldiği söylenebilir.

Beslenme borusu döşenirken göz önünde tutulması gereken çeşitli etkenler vardır. Uygun boru çapının seçilmesi ve şehir borusundaki basıncın bilinmesi önemlidir.
Çoğunlukla şehir borusundaki basınç pek yüksek değildir. Beslenme borusunun çapı gerektiğinden daha büyük alınarak bu yüzden doğabilecek hata kısmen düzeltilebilir. Bununla beraber, bu uygulama ancak evlerde ve orta büyüklükteki binalarda yararlı olabilir. Çok yüksek binalar için şehir basıncı yetmiyorsa bir tulumba ile uygun çalışma basıncı sağlanmalıdır.

Beslenme borusu mümkün olduğu kadar düz döşenmelidir. Dirsek, deveboynu ve iniş çıkışlardan kaçınılmalıdır. Çünkü bunlar suyun akışına karşı fazla direnç gösterirler ve gelen su miktarlarının azalmasına neden olurlar.
Beslenme borusunun dondan korunması için yeter derinliğe gömülmesi de önemlidir. Bunun için 120 cm derinlik yeter sayılır. Bu mümkün olmuyorsa izolasyon malzemeleri ile sararak veya tahtadan bir kanal içerisine alınarak dondan korunması doğru olur. Beslenme borusunun dondan korunmaması büyük arızalara sebep olabilir.

Beslenme borusunun görevini uzun süre yapabilmesinde, toprağın özellikleri de önemli bir etkendir. Toprağın asitli, cüruflu ve küllü olması boruyu çabuk çürütür. Bu gibi hallerde boru boyanarak veya iyi toprakla zararlı maddelerden korunur. Asitli toprak içine döşenecek boruyu beton büz içine koymak iyi bir tedbir olur. Beslenme borusunun toprağa gömmenin diğer bir tehlikesi de, bir elektrik kaçağı olursa, borunun topraklama hattı görevini yaparak çabuk çürümesidir.

Şehir suyu borusundan priz (alım) musluğu ile bağlantı yapılır. Priz musluğuna kontrol vanası bağlanır Sonra sayaç vanası ve sayaç bağlantısı yapılır. Artık temiz su binamıza bağlanmıştır. Temiz su tesisatının bundan sonraki bölümlerini dağıtım boruları (ana borular) kolonlar diye iki kısma ayırabiliriz.

2) Dağıtım Boruları ve Kolonlar

Bodrum katın tavanına asılı olarak döşenen, kolonların bağlandığı borulara dağıtım boruları denir.
Suyun dağıtım borularından alıp üst katlara ileten borulara kolon denir.
Suyun dağıtım sisteminde, borulara uygun ölçü ve eğitim verilmesi, ek yerlerinin ve tesisatın düzenli olarak yapılması çok önemlidir.
Su borulardan akarken iz yüzeylere sürtünerek bir basınç kaybına uğrar. Tesisatta, gerekli olandan fazla bağlantı parçası kullanılması ve uzun borular döşenmesi basınç kaybını arttırır.
Fena işçilik binaya da zarar verir. Sızdıran eklere, tıkanmış borulara itinasız ve fena yapılmış tesisatla daha çok rastlanır. Bunlar da çeşitli şikayetlere sebep olur.

3) Temiz Su Dağıtım Şekilleri

Normal şehir basıncının yetmediği binalarda suyun dağıtımında iki çeşit dağıtım sistemi kullanılır. Bunlar basınçlı hava (alttan) ve üstten dağıtım metotlarıdır.
Üstten dağıtım sisteminde tesisatın uç malzemelerine su kendi ağırlıyla akarak dağılır. Suyun hava basıncı ile (alttan) dağılmasında mekaniksel aygıtlar kullanılır. Mekaniksel aygıtlar ve çeşitli ünitelerin boru bağlantıları şöyle yapılmalıdır.
1. Bütün bağlantı ağızları alt kısmına açılmış bir depo,
2. Bir veya iki kademeli, merkezkaç tulumba,
3. Bir hava kompresörü,
4. Bir otomatik basınç şalteri.

4) Temiz su Tesisatında Olabilecek Arızalar ve Alınacak önlemler

a) Delik borular:
Delik borudan sızan suyu toplamak amacıyla bir kap koyun. Suyu vanadan kapatınız.
Kaçağın yerini belirleyin. Kaçak bölgesini zımpara ile iyice temizleyin.
Boru içindeki suyu boşaltın Gerekli tamiratı yapınız.

b) Borulardaki kaçaklar:
Kaçak yapan borunun altına bir kap koyun.
Suyu vanadan kesiniz.
Kaçak yapan yeri tespit edin.
Boruların arızalı yerlerin iyice temizleyiniz.
Gerekli tamiratı yapın veya yaptırınız.

c) Musluk Arızaları:

Musluklar dış görünüş bakımından farklıdırlar. Fakat çalışma sistemleri aynıdır. Genellikle ucundaki kauçuktan veya lastikten yapılmış klapanm (contanın) eskimiş sonucu sızıntı yapar. Bunun tamiri için usta çağırmak ihtiyacı hissetmeden, kendiniz tamir yapabilirsiniz. Musluk tamiri için:
Suyu vanadan kesiniz.
Vidalı başı sökünüz.
Salmastra gövdesini anahtarla sökünüz.
Ortadaki mil ucunda eskimiş olan contayı değiştiriniz.
Önce salmastra gövdesini sonra musluk başını tekrar yerine takınız.
Musluğunuz tamir olmuştur.