Pis Su Tesisati (Dahili ve Harici)

Pis Su Tesisatı

Çeşitli binalardan ve tesislerden gelen pis suları ve yağmur sularını insanlara zarar vermeyecek hale getirerek uzaklaştırmak için yapılan tesisatlara PİS SU TESİSATI diyoruz. Pis su tesisatı dahili pis su tesisatı, harici pis su tesisatı diye iki kısma ayrılır.

1) Dahili Pis Su Tesisatı

Binanın çeşitli yerlerindeki pis su ve pislikleri toplayan tesisatlardır. Dahili pis sus tesisatını; ana borular, kolonlar ve bağlantı boruları diye üçe ayırabiliriz.
Ana borular:
Binanın çeşitli noktalarındaki pis su pislikleri getiren kolonlar vasıtasıyla toplayıp bina dışındaki boruya ileten yatay borulardır. Bunlar yere gömülü veya bodrum tavanına asılı olarak döşenir.
Kolonlar:
Binanın çeşitli noktalarındaki pis su ve pislikleri bağlantı borularının yardımıyla ana borulara ileten borulardır. Bu boruların havalandırılması gerekir. Yapılacak havalandırmanın yüksekliği çatı seviyesinden 1-1.5 metre yukarıda olmalıdır.
Bağlantı Boruları:
Pis su pislikleri kolona ve ana borulara ileten borulardır.

2) Harici Pis Su Tesisatı

Dahili pis su borularının getirdiği pis su ve pislikleri toplayan ve kolektöler vasıtasıyla kanalizasyona bağlayan tesisattır. Harici pis su tesisatı, bina temelinin hemen dışından başlayıp caddedeki ana kanalda son bulur. Bu tesisat sıhhi tesisat sisteminin önemli bir kısmıdır. Pis su tesisatının uygun bir şekilde işlemesi bu kısmın görevini iyi yapmasına bağlıdır. Bu sebeple pis su tesisatının bu kısmı dikkatle yapılmalı ve kullanılacak malzeme isabetle seçilmelidir.

3) Pis Su Tesisatında Olabilecek Arızalar

Pis su tesisatında olabilecek arızalar zamanında giderilemez ise konutlarda güvenliği ciddi bir şekilde tehdit eder. Olabilecek arızalar genellikle banyo, WC ve lavabolarda bulunan sifonların tıkanmasından meydana gelir. Bazen borularda meydana gelen delik ve çatlaklarda çeşitli arızalara sebep olur. Bu arızaları en aza indirmek için; wc, lavabo, mutfak seviyesi, banyo gibi yerlere çok dikkat etmeliyiz. Boruları tıkayacak kağıt vs. maddeler atmamalıyız.