Radyoaktif Kirlenme Etkileri

Radyasyonun Etkileri, Radyasyon Etkileri

Radyasyon çevreyi fiziksel ve biyolojik olarak etkilemektedir. Nükle­er deneme, patlama v.b. sebeplerle çevreye yayılan radyoaktif maddeler, toz ve duman meydana getirerek ışığın yeryüzüne ulaşmasını engeller. Ayrıca gelen ışınların yansımasıyla toz bulutunun altındaki bölgelerde hava sıcaklığı düşecektir. Sonuç olarak iklim şartlarında önemli değişik­liklere sebep olacaktır. Radyasyonun biyolojik etkileri ise, canlılara olan zararlarıdır. Canlıların radyasyona olan duyarlılıkları türlerine bağlı ola­rak değişmektedir. Örneğin böcekler, kuş ve memelilere göre radyasyo­na daha dayanıklı canlılardır. Otsu bitkilerin de iğne ve geniş yapraklı­lardan daha dayanıklı canlılar oldukları tespit edilmiştir.

Türkiye'de Radyoaktif Kirlenme

1986 yılında Çernobil Nükleer Reaktörü patlayınca, radyasyonlu bu­lutlar özellikle Trakya'yı ve Doğu Karadeniz'i etkilemişti. Bu nedenle 1986 ilkbahar yaz mevsiminde kamuoyu çaydaki radyasyonu tartıştı.
1990'da Yatağan Termik Santrali kamuoyu gündemindeydi. Elektrik üretiliyor ve bunun kalkınmamıza katkısı oluyordu ama Yatağan'dan in­sanlar dumandan etkileniyorlardı. Kanser olayları artmaktaydı. Orman­lar kurumaya başlamıştı. Yatağan örneği olduğu halde Gökova'da ve Orhaneli'nde linyit ile çalışan termik santralleri üretime geçmiştir.

Ülkemizde en ucuz enerji sudan elde edilmektedir. Fakat yapılan ba­raj gölleri kısıtlı ve dar alüvyal ovaları, vadi tabanlarını sular altında bı­rakmaktadır. Hidroelektrik elverişli görünse de, tarımsal verimliliği yük­sek ovaları kapladığından pahalıya mal olmaktadır. Nükleer enerji bu tür sorunları yaratmamaktadır. Ancak birçok ülke yeni nükleer santral yapmaktan vazgeçmiştir. Çernobil nükleer reaktör kazası ilgilileri bu konuda düşündürmüştür.