Sargi Bezi Nedir Sargi Cesitleri

Sargılar, Sargı Bezi Nedir

Pansumanları yerinde tutmak, organları uygun bir şekilde sarmak, tespit etmek, gerektiğinde o bölge üzerinde basınç uygulamak, vücudun o kısmının hareketini azaltmak ya da bütünüyle engellemek ve vücudun bir kısmının kan akımını azaltmak amacı ile kullanılan malzemeye sargı denir. Bu amaçlarla yapılan işleme de sargılama denir.

Sargı Çeşitleri

Şekillerine göre genellikle üç çeşit sargı vardır.
a) Silindir sargı
b) Üçgen sargı
c) Özel sargı

a) Silindir Sargı

Bunlar rulo şeklindeki sargılardır. Değişik uzunluk ve genişliktedir. Meselâ; gövde için 10-15 cm, bacak için 10 cm, baş ve kol için 5 cm, parmaklar için 2,5 cm eninde olan sargılar kullanılır. Sargıların boyu ise ortalama 1,5-2 m arasındadır.

b) Üçgen Sargı
Bir metrekarelik bez ya da başörtü karşılıklı köşeleri üst üste gelecek şekilde katlandıktan sonra çapraz olarak kesilerek iki üçgen sargı meydana getirilir. Üçgen sargının en uzun kenarına taban, sivri olan ucuna tepe denir.

Üçgen sargılar ile göğüs, karın, kol, bacaklar ve saçlı deride olan yaraları sarmak kolaydır. Özellikle kol kırıkları, burkulma, çıkık ve diğer yaralanmalarda yaralı kısım üçgen sargı ile sarılarak dinlendi

Üçgen Sargı İle Kol Askısının Yapılması

1- İlk yardımcının yüzü sargı yapılacak kişiye doğrudur.
2- Üçgen sargı, tabanı sarılacak kolun karşı tarafındaki omuzdan aşağı doğru inecek ve tepesi de sarılacak kol tarafına doğru gelecek şekilde göğüs üzerine konur.
3- Sarılacak kol, el karşı omuzu gösterecek şekilde göğüs üzerine konulduktan sonra üçgen sargının aşağıdaki ucu karşı taraf omuz üzerinden boyunun arka kısmına getirilir.
4- Boynun arkasında her iki uç düğümlenir.
5- Bundan sonra üçgen sargının tepesi öne doğru kıvrılarak dirsek örtülmüş olur. Sonra tepe kısmı üçgen sargının kendisi üzerine tutturulur.

Özel Sargılar

Bunlar özel amaçlarla kullanılan sargılardır. Bunlar arasında korseler, fıtık bağları, "T" sargısı, kuyruklu sargı, çok kuyruklu sargılar, elâstik sargılar ve alçı sargıları gibi çok çeşitli sargılar bulunmaktadır. Boru şeklinde (Tüp gaz) triko ya da elâstik ağ şeklinde yeni çıkmış sargı materyalleri kullanma kolaylığı göstermektedir.