Pulmoner Tuberkuloz Tedavisi

Pulmoner Tüberküloz

Tüberküloz basili (T.B) çoğunlukla akciğerlerde yerleşir ve enfeksi­yona neden olur. Bazen kan ve lenf yoluyla başka organlara yayılır. Basil, çocukluk yaşlarında solunum yoluyla akciğere girer. Sessiz, farkedilmeyen bir enfeksiyona neden olur (Primer enfeksiyon). An­cak bazen enfeksiyon her zaman sessiz seyretmez. Ateş, kırıklık, solukluk gibi klinik belirtiler görülür. Vücutta savunma yeterli olmaz­sa T.B. odağı ortasındaki doku ölür peynir gibi bir renk alır (kazeifi-kasyon nekrozu). Odak bronşa açılırsa ölü doku ile birlikte basiller balgam ile dışarı atılır. Nekroz yerinde kavite oluşur. Bu dönemde hasta mikrop saçar. Açık T.B. ismini alır.

Tanı Testleri

Tüberkülin intradermal testi (PPD) 48 saat içinde test bölgesinde
10 mm ve üzerinde endurasyon oluşursa (+) kabul edilir.
Göğüs radyogramı gereklidir.
Balgam kültürü yapılır. (Sabah balgamı tercih edilir).

Pulmoner Tüberküloz Belirtileri

Güçsüzlük, kilo kaybı
Yorgunluk, sinirlilik, vücut ısısında artma
Günün geç saatlerinde kronik öksürük, hemoptizi görülebilir. Bu
semptomlar genelde hastalık ilerlediğinde ortaya çıkar.
İlerlemiş olgularda dispne görülür.

Pulmoner Tüberküloz Tedavi

Aktif dönemde yatak istirahatı
İlaç tedavisi
İyi dengelenmiş yeterli beslenme

Korunma

Tüberküloz korunabilir bir hastalıktır. BCG aşısı ile insanların di­rençleri arttırılır. Aşının uzun süreli etkisi vardır. Aşı ne kadar erken tatbik edilirse o kadar etkili olur.

Hemşirelik Uygulamaları

Bugün, tüberküloz hastalarının çoğu, hastahanede yatmadan te­davi edilrmektedir.
Hastaların aktif dönemde izolasyonları şarttır. Eğer prodaktif öksürük varsa, hastaya ağzını kağıt bir medille kapatarak öksürmesini ve mendili bir torbaya atarak elini yıkamasını öğütleyin..
Hastaya ilaçlar hakkında bilgi vermeye ve onunla bu bilgileri tek­rarlamaya hazır olun. ilaçları aksatmadan günü gününe almanın önemini belirtin.
Tüberküloz tedavisinde uygun beslenme ve yeterli dinlenme önemlidir. Bir diyetisyenin hastanın koşullarına uygun beslenme planı yapmasını sağlayın.
Hasta ailesinin eğitimi de en az hasta kadar önemlidir. Ailenin teda­viyi anladığından ve tüberküloz açısından kendilerinin de test edil­diğinden emin olun.