Bobrek Nakli Nedir

Böbrek Nakli Nedir

Böbrek naklini canlı yada ölmüş birinden alınan organın böbrek yetmezliği olan bir hastaya nakledilmesi olarak özetleyebiliriz.

Bu ameliyattan sonra hasta bazı ilaçlar kullanır ve bunun dışında tamamen normal hayatına geri döner. Yani eskisi gibi çalışabilir. Kadınlar isterse çocuk sahibi olabilir, onlar artık normal sağlıklı bir insandırlar. Ama az önce vurguladığım ve her seferinde de vurgulayacağım üzere en önemlisi hastaların yaşam süresi uzar.

Böbrek Naklini Diyalize göre daha iyi kılan bir diğer neden ekonomik boyuttur.

Özelde böbrek genelde organ nakli bireysel bir hastalıkla sınırlı kalmıyor. Bunun devlete de bir maliyeti var. bir diyaliz hastasının devlete maliyeti yıllık 35 bin TLdir.

Bu böbrek nakli söz konusu olunca ilk yıl için 25 bin TL, Ama ondan sonraki yıllarda da bu rakam 8 bin TLye düşüyor. Bakanlığın yaptığı çalışmalara göre aradaki fark nedeniyle yıllık kayıp bir milyar doları aşıyor. Buna hastaların çalışmaması ve üretememesinden kaynaklanan iş gücü kaybı dahil değil. Tabii bu aynı zamanda sorunun ne kadar büyük bir ekonomik pasta yarattığının göstergesidir. Mesela bazı diyaliz merkezlerinin, hastaları böbrek nakline ikna etmediği, hatta nakil olup ne yapacaksın, ailenden birini yarım mı bırakacaksın, böbrek atıp gidecek, yazık değil mi gibi sözler söylediği iddia edilir.

Bu tür şikayetler basına yansıdığı gibi bizlere de hastalar aracılığıyla geliyor. Nitekim geçenlerde bir çocuk geldi, tam on bir yıldır diyalize giriyormuş. Neden nakil olmadın, ailenden verici mi yoktu diye sorduğumuzda, Hayır yanıtını aldık. Bunun üzerine Acaba kan grubu uymuyordu ve kan grubu uyumsuz nakillerden haberdar mı değildi diye düşündük ama biraz daha konuşunca anladık ki sorun bu değilmiş. Çocuğa ve ailesine periton diyalizle böbrek naklinin aynı şey olduğu, aynı kaliteyi sunduğu söylenmiş. Ne yazık ki böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu tür olayları öyle tek tük falan yaşamıyoruz. Bu yüzden bu tür sözleri sadece bilgisizlik ile değerlendirmek de bu kadar büyük bir ekonomik pastadan pay alanların sistemin bozulmasını istemediklerini görmemek saflık olur. Oysa nakil olan bir hasta hayata katılır. Bakın siz çalışan, üreten bir bireysiniz, artık hasta değilsiniz...