Bobrek Neden Atar - Bobrek Nakli

Böbrek Neden Atar?

Bir yılı atlatmışsak artık o böbrek tamamen bizim midir, hala rejeksiyon yaşama riskimiz var mıdır?

Evet, daha sonrasında kronik rejeksiyon dediğimiz bir durum vardır. Bunun nedeni hala tam anlaşılamamıştır, bu bir damarsal sorun mudur yoksa immünolojik bir sorun mudur bilinmiyor.

Peki, böyle bir riskin oranı nedir?

bizim nakillerimizin 1 yıllık başarı oranı canlı nakillerde yüzde 98 civarındadır. Hastanın hayatta kalma oranı ise 99'un üzerinde. 5 yıllık sonuçlara göre bu oran yüzde 87.

Bir yıllık süreçte yada sonrasında böbreğimiz atarsa komaya girdiğimiz söyleniyor, doğru mu?

Hayır. Böbreğin çalışmamaya başladığını zaten rutin kontrollerde tespit ederiz. Bu durumda hasta yeniden diyaliz tedavisine döner ama yeniden böbrek nakli olma imkanı da vardır. İki kere, üç kere beş kere böbrek nakli olmuş hastalar vardır.

Yani böbreğim atar endişesiyle nakil olmaktan kaçanlar endişelenmesin mi?

Tabii ki. Bir hastam Bana deseler Sana böbrek takacağız ama bir hafta çalışacak, yine de istermisin diye sorsalar isterim dedi. İşte biz doktorların hastalarla bu empatiyi kurması önemli. Ancak bu şekilde onların korkularını anlar ve çözüm buluruz.

Ameliyat sonrasında hastayı nasıl bir süreç bekliyor?

Ameliyat sonrasındaki ilk üç ay önemli. Çünkü böbrek reddi genelde bu üç ayda gerçekleşir. O yüzden hastaların kontrolü bu dönemde haftada bir yapılır ki, bir sorun oluştuğunda erken fark edilip müdahale edebilelim. Sonra zaman içinde bu sürelerin aralıkları uzar.