Beyin Olumu Nedir

Beyin Ölümü Nedir

Beyin Ölümü Nasıl Gerçekleşir


Beyin ölümü, ölümdür. Kişi ölmüştür. Bu kimsenin kafasında tek bir kuşku bile bırakmaması gereken bir durum. Mesela şöyle bir şey anlatılmıştı. Bir psikiyatri hocası hastasına beyin ölümü tanısı koymuş. Organ nakli koordinasyonu da aileyi organ bağışına ikna etmek için devreye girmiş ve aile tam izin verecekken psikiyatrist, Allah’tan ümit kesilmez demiş. Beyin ölümünde bu söylenemez çünkü Allah’tan ümit kesilmiştir. Çünkü o kişi ölmüştür.

Beyin ölümü, beynin kanlanması demektir, yani artık beyne oksijen gitmemesidir. Beyin hücrelerinin oksijensizliğe dayanma süresi ise 30 saniyedir. Bu süre sonunda beyin hücreleri ölür ve yenilenemez. Beyin ölümünde kişinin hareket kabiliyeti, entelektüel düşünme, konuşma, görme, hissetme gibi her türlü kabiliyeti kaybolur. Çünkü bunların her biri beyin fonksiyonudur.

Kişi hiçbir ağrı yada sızı da duymaz. O sırada kişide sadece kalp atımı yani kan dolaşımı vardır. Ama bu da bir solunum makinesine bağlı olarak 24-48 saat civarında sürer, onun dışında o da durur. Yani beyin ölümü tıbbi bir ölümdür ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Üzerine hiçbir tartışma yoktur. Şöyle özetleyelim, beyin ölümünde kişi ölmüştür, solunum makinesi sayesinde kalp, organlara kan pompalamaya deam eder, yani organlar bir başkasına takılmaya uygun olur ama ölmüş kişiyi makineden çıkardığınız an bu da biter. Makineye bağlı kalp atımının 24 ila 48 saat arasında değişen bir süresi vardır.

Beyin Ölümünün Tespiti, Beyin Ölüm

Beyin ölümü tanısı koyarken beyne kan gidip gitmediğine bakarız. Gitmiyorsa beyin ölümü gerçekleşmiştir. Bunu da ultrasonografiyle yaparız. Beyinde hiçbir elektrik aktivitesi yoksa yani beyin de kalp gibi düz bir çizgi çizerse kişi ölmüştür. Beyin de bir elektrik santrali gibidir, elektriği kesildiğinde işlemez ve bir daha bağlayamazsınız çünkü tüm devreler yanmıştır, kablolar kopmuştur.