Gidalarin Doygunluk İndeksi

Gıdaların Doygunluk İndeksi Nedir?

Gıdaların doygunluk hissi verme derecesi doygunluk indeksiyle ölçülük. Bazı gıdalar yenince tokluk hissi olurken bazılarıyla hiçbir şey yememiş gibi hissedebiliriz veya yine acıkırız., beyaz ekmeğin doygunluk indeksi 100 kabul edilirse, beyaz makarna 119, kahverengi pirinç 138, tahıllı ekmek 154, tam buğday ekmeği 157, haşlanmış patates 323, kekler 65, şeker 70, yoğurt 88, dondurma 118, muz 118, patlamış mısır 154, yumurta 150, portakal 202, balık 225, kurufasulye 168 doygunluk indeksine sahiptir.

Doygunluk indeksi 100'ün üzerinde olan gıdalar daha fazla doygunluk sağlamaktadır ve bu tür gıdaları yemek kilo vermek açısından daha faydalıdır. Kuru baklagiller daha fazla tok tutmaktadır. Balık tok tutucu bir gıdadır. Muz ise portakal ve elmadan daha az doygunluk sağlar. Haşlanmış patates beyaz ekmekten 3 kat daha fazla doygunluk sağlamaktadır. Meyvelerin ise doygunluk sağlama süresi kısadır. Bunun nedeni mideden çabuk boşalmalarıdır.