Glisemik İndeksi ve Seker Yuku Nedir

Şeker yükü veya Glisemik İndeksi Nedir

Glisemik indeks kavramı ilk defa kanadalı profesör Dr. David Jenkins tarafından 1980'li yıllarda ortaya konmuştur. Bir gıdanın glisemik indeksi onun kan şekerini yükseltme özelliğidir. Glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerini çok hızlı yükseltir ve bu nedenle kilo yapar. Eğer bir gıdanın glisemik indeksi düşükse, o gıda kan şekerini yavaş ve daha az yükseltir. Bu tür gıdalar ise zayılamak için çok faydalıdır.

Zayıflamak isteyen kişilerin glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmesi gerekir. Glisemik indeksi yüksek olan gıdaların, yani rafine edilmiş şekerlerin, nişastalı yiyeceklerin, çikolatanın, baklavanın, böreğin, reçelin, balın, havucun ve patatesin çok az yenmesi gerekir.
Her gıdanın glisemik indeksini ayrı ayrı bilmek çok zor ise de, zayıflamak isteyen bir kişinin bazı gıdaların bu özelliğini bilmesi gerekir.

Her türden şeker, bal, reçel, muhallebi ve keşkül gibi sütlü tatlılar, baklava ve kadayıf gibi irmikli ve unlu tatlılar, meşrubatlar, çikolata ve bazı meyve suları, tatlı kekler, bisküviler, fazla miktarda basit karbonhidrat içerirler ve glisemik indeksleri yüksektir. Bu tür şekerlerden uzak durulmalı, beyaz ekmek, beyaz pirinç, havuç ve patates gibi şeker yükü fazla olan gıdalar az tüketilmelidir. Tüketilmesi önerilen düşük şeker yüklü gıdalar ise, yula, kuru baklagiller, kepek ekmeği ve tam buğday ekmeğidir.

Diyet veya Light Ürünler Zayıflamaya Yardımcı Mıdır, Sağlıklı Rejim

Sadece light veya diyet ürünler yiyerek zayıflanamaz. Bunların da kalorileri vardır. Zayıflamak için insanlar son zamanlarda light bisküviler, light kek, light reçel, light çikolata ve hatta light baklava yemektedir. Bu gıdaların da kalorileri vardır ve devamlı bunlarla beslenmek kilo alımına neden olur. Önemli olan bir günde alınan kalorinin miktarıdır. Light bisküvi veya light kek yiyeceğinize 4-5 tane badem veya ceviz yemeniz daha iyi ve daha faydalıdır. Ben bu tür kişilere çantalarında kuru erik, badem veya ceviz bulundurmalarını ve atıştırma yapmak istediklerinde bulundurmaları yemelerini öneriyorum.