Henry Koplik – Koplik Lekeleri

Koplik Lekeleri

Henry Koplik 1859 – 1927

KOPLİK LEKELERİNE ait ilk tanımlama 1896 yılında New York'da yayınlanmış olan Archives of Pedialrics'de görülmüştür.

Dr. Koplik kızamığın prodromal belirtilerini tarif ettikten sonra ya­zısına şu şekilde devam etmektedir: "Ağız mukozasının iç kısmında birbirinden ayrı erupsiyonlar görürüz. Bunlar, küçük gayri muntazam, parlak kırmızı renkte lekelerdir. Bu lekelerin orta yerinde özellikle par­lak gün ışığında görülebilen mavimtrak beyaz renkte noktacıklar var­dır. İşte bu erupsiyonlar kızamık başlangıcı için kesin patognomonik mahiyettedir. Bunlar göründükten kısa bir müddet sonra deri erupsi-yonları da oluşur.

2 yıl sonra Dr. Koplik ikinci bir yayınında 16 olgu yayınlamış ve bunları hemen hepsinde "Benim lekelerim" diye isimlendirdiği lekele­rin mevcudiyetini göstermiştir. Kızamık asırlardan beri bilinen bir has­talıktı. Fakat Koplik'e kadar hiçbir hekim ağız mukozasındaki lekeler­den bunların teşhisteki değerinden bahsetmemişti. (Koplik Lekesi)

Koplik'in patognomonik bir belirti olduğunun kabul edilmesi için ol­dukça uzun bir zaman geçmiştir. Hatta kendi memleketinden önce diğer memleketlerde ilgi uyandırmıştır. Bugün kızamık tarihini (Koplik'ten önceki ve Koplik'ten sonraki devir) olarak ikiye ayırmak kabildir.

Henry Koplik, 1859 yılında New York'da doğmuştur. New York Koleji'nde ve Columbia Üniversitesi'nde okuduktan ve 1881'de tıp doktoru olduktan sonra, Berlin, Viyana ve Prag'da öğrenimine devam etmiştir. Mesleki hayatını tamamen çocuk hastalıklarını incelemekle geçirmiştir denilebilir. 25 yıl New York Mount Sinai Hastanesi çocuk servisinin şefliğini ifa etmiştir. Amerikan Pediatri Derneği'ni kurmuş ve bu derneğe başkanlık yapmıştır. 1889 yılında Good Samaritan Has-tanesi'nde ilk defa olarak steril sütü yapmış ve bunu çocuk gıdasına sokmuştur. Çocuk Hastalıkları adlı kitabı 1902 yılında yayınlanmış ve dört defa basılmıştır. 69 yaşında bulunduğu sırada kalp yetersizliğin­den ölmüştür.