Trendelenburg Freidrich Pozisyonu ve Testi

Trendelenburg Pozisyonu, Trendelenburg Testi ve Ameliyatı

Trendelenburg Friedrich 1844 – 1924


TRENDELENBURG Position çeşitli jinekolojik ameli­yatlarda ve intrapelvik müdahalelerde başvurulan bir yatış tar­zıdır. Bu pozisyonlar sayesinde barsaklar, pelvisten yani ameliyat sa­hasından mümkün olduğu kadar uzaklaştırılır. Dolayısıyla çok daha ra­hat ve mortalitesi az ameliyatlar yapmak kabil olur. Bu pozisyon ilk defa Profesör Trendelenburg'un izni ile öğrencisi olan Dr. Willy Me-yer tarafından uygulanmıştır.

Friedrich Trendelenburg, 1844 yılında Berlin'de dünyaya gelmiş ve diğer Alman hekimlerinin aksine olarak tıp tahsiline Glaskov/'da başlamış fakat bir süre sonra Berlin'e naklederek 1866 yılında mezun "olmuştur. 1868'den 1874 yılına kadar ünlü Langenbcck'in yanında asistanlık yaptıktan sonra Berlin Friedrichshain hastanesine müdür olarak atanmıştır. Bundan sonra Rostock, Bonn ve Leipzig üniversite­lerinde profesör olarak çalışmıştır. Bu çalışmaları ile Trendelenburg 19. yüzyılın sonlarına doğru büyük bir gelişme gösteren cerrahi alanın­daki etkisi inkar edilemez. Profesör Trendelenburg. plastik cerrahi.

konjenital kalça ekle­mi çıkığı, kan damar­ları konusunda pek çok eser kaleme almış ve pratik olarak bu ko­nularda çalışmıştır. Bununla beraber jine­kolojik ve abdominal cerrahi konularında da uluslararası çapta tra-vayları vardır.
Trcndelenburg'un ünlü pozisyonundan başka iki de testi var­dır. Bunlardan birinci varikoz verilerinin mu­kavemeti ve diğeri de kalça ekleminin konjenital çıkıkları konusunda­dır. Bunlardan başka patella süturıınu ve pulmoner ambolide pulmoner

arteri diken ilk Alman cerrahıdır. Bu son ameliyatı uygulamış olduğu iki hastası ameliyattan sonra 15 ve 37 sa­at yaşamışlardır. Fakat Trendelenburg bu ameliyatın öğrencisi Kirschner ta­rafından 1924 yılında tam bir başarıy­la tatbik edildiğini görmüştür. Cerra­hinin en zor ve önemli ameliyatların-İ dan biri olan pulmoner arter ambolek-tomisi bugün Trendelenburg ameliya­tı olarak tanınmaktadır. Bu pratik cer­rahi üstadı hekimliğin tarihi ve kül­türel sahası ile de meşgul olmuş ve eski Hint tababetine ait bir tetkik yazısı yazmıştır. 1924 yılında 81 yaşında ölmüştür.