Freidrich Recklinghausen 1833 - 1910

Recklinghausen Hastalığı, Kemiğin Recklinghausen Hastalığı

Freidrich Recklinghausen 1833 – 1910


1882 YILINDA Von Recklinghausen derideki sinir uçları boyun­ca oluşan fibröz tömürleri yani nörofibromatoz'u tarif etmiştir. Bundan başka kemikte de jcncralize osleitis fibroza adlı bir hastalıktan da bahsetmiş ve bu hastalığa da yazarın ismi verilmiştir. Pek doğal ola­rak nörofibromatozis diffuza gibi bir hastalık daha önce de nazarı dik­kati çekmişti. Fakat hastalığı sistematik olarak tarif eden ilk hekim Recklinghausen olmuştur. Kemikteki Recklinghausen hastalığı da ay­nı şekilde üzerinde durulan bir konu olmuş ve sadece kemiklerin yu­muşamasından ibaret patolojik bir hal şeklinde tarif edilmiştir. Von Rccklinghauscn'in ölümünden 90 yıl sonra osteilis fibrosa jeneraliza-tanın paratiroid tümörleri ile ilgili okluğu lespit edilmiştir. Bu tümör çıkarıldıktan sonra hastalık durmakta ve kemik yapısı tekrar normal­leşmektedir. Von Recklinghausen adının birbirinden tamamen ayrı iki hastalığa verilmesinin zihinlerde bazı tereddütler yaratabileceğini ileri süren bazı hocalar, osteilis fibrozadan Recklinghausen adının çıkartıl­masını önermişlerdir. Friedrich Daniel Von Recklinghausen 1883 yı­lında Westphalia'da Gütersloh kasabasında dünyaya gelmiştir. 1855 yılında Berlin Üniversitesi'nden tıp doktoru olarak mezun olan Reck­linghausen ünlü patolog Rudolf Wirchow'un yanında 6 yıl asistanlık yapmıştır. 1865 yılında Königsberg Üniversitesi'ne Patoloji Profesörüolarak atanmıştır. Ertesi yıl Würzburgda ve 1872 yılında da Stras-burg'da yeni tesis edilmiş olan üniversitenin patoloji profesörlüğüne geçmiştir.

Von Recklinghausen patoloji alanında çeşitli buluşlar yapmış ve birçok eserler kaleme almıştır. Bugün dahi bu eserler değerini muhafa­za etmektedir. Kişisel karakter bakımından üstün bir kimse olan bu bil­gin aynı zamanda yetenekli bir hocalık vasfını da taşır.

Von Recklinghausen 1906 yılında profesörlükten çekildikten sonra Slrasburg'da kalmış ve 1910 yılında bu şehirde ölmüştür.