Osefajit Nedir

Ösefajitler, Ösefajit Nedir

En belli başlı neden hiatus herniadır. Reflü nedeniyle olur. Biyopsiyle inflamasyon saptanır, inflamasyon uzun sürerse fibröz doku oluşur, distal kısım daralır. Daralan segment kardio spazma göre daha uzundur. Daralan segment üstünde daha az genişleme olur. Diğer sebepler:

1. Bakteriyel: Üst hazım kanalı iltihabları, tonsillit vb. sonucu
2. Kimyasal nedenler: Asit ve alkalilerle olur. sık rastlanır. Yaralar derin olur. Ösefajit derinliği miktara ve konsantrasyona bağlıdır. Birinci, ikinci, üçüncü dereceden yanıklar olabilir. 1. derece yanıkta olay yalnızca mukozadadır. 1-2 günde düzelir. 2. derecede yanık muskularis mukozaya kadar gelir, inflamasyon çok daha fazladır. Skar dokusu oluşur ve fibrozis, daralma, yutma güçlüğü yapar. Perforasyon olursa fetaldır. 2. derecede yanıktı dilatasyon yanında sekonder enfeksiyonu önlemek için antibiyotik, daralmayı önlemek için steroid verilir. Darlık ilk haftada olduğunda ilk haftada dilatasyon yapılır. Tüm bunlara rağmen daralma varsa ameliyat gerekir. Özefagus tümüyle replase edilir, yerine kolon konur.
3. Travmatik ve fiziksel ajanlar: Uzun süre kalan sonda, çok soğuk ve sıcak maddeler, röntgen ösefajite yol açabilir.

Klinik

1. Disfaji
2. Pyrozis, epigastrik ağrı
3. Kusma, kilo kaybı, geğirti
4. Melena, hematemez
5. Barret sendromu: Mide mukozasının özefagusun distal ucu kaplamasıdır. Bu epitel olayın şiddetine göre proksimale doğru ilerler Asit salgısıyla çoğunda ösefajit olur. Ülserler daha derindir Barret mukozasında ülserleşme ile darlık ve adenokarsinom gelişme riski artar Klinik triad: disfaji. retrosternal ağrı. hematemez-melena.

Tanıda özefagus grafisi yararlıdır ama yeterli değildir. Kean tanı ösefagoskopi ve bu esnada biyopsiyle konur.
Sağaltım etyolojik etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Mideyi nötralize eden antiasitler yararlıdır.