Amibiyazis Nedir

Amibiyazis Nedir

Bulaşma E. histolytica'nın kistik formunun yiyeceklerle (özellikle sebzeler) alınmasıyla meydana gelir. Bulaşma fekal - oral yolla olduğundan beszin sekteründe çalışan kişilerin bunda rolü büyüktür.

Amibli Dizanteri

Dışkı (günde 6-8) gevşek yapıda, kanlı ve mukusludur. Ateş genellikle yoktur. Birkaç gün veya hafta içinde kişi iyileşir. Kolon (özellikle inen kolon veya sigmoid) bazen palpe edilebilir. Bir kabızlık döneminin ardından ikinci kez dizanteri atağı ortaya çıkar. Dizanterisiz kolit düzensiz diyare nöbetleri ile karakterizedir. Buradaki diyare de bazen kanlı ve mukusludur. Bu özellik, nonspesifik ülseratif kolit ve kolon karsinomu ile ayrıcı tanının yapılabilmesi bakımında önemlidir. Tropikal bir lükede bulunmuş, kan ve mukusun eşlik ettiği veya bunlar olmaksızın nöbetler halinde diyare ataklarından yakınan tüm hastalarda aksi kanıtlanıncaya kadar amibli dizanteriden şüphe edilmelidir.

Karaciğerde Amib Absesi

Genellikle bir, ama bazen çok sayıda abse vardır. Abselerin dörtte üçü karaciğerin sağ lobundadır. Klinik olarak karaciğer büyük ve hassastır ve terlemeyle birlikte dalgalı yüksek ateş olrtaya çıkar. Sağ hipokondrium veya sağ margo inferior üzerinde şişlik görülebilir. Sarılık genellikle yoktur. Sağ alt göğüste konsolidasyon ve / veya effüzyon belirtileriyle birlikte solunum sıklıkla ağrılıdır. Abse diyaffagmayı harap ederek bronşlara ulaşabilir ve öksürükle klasik ançüez sosu görünümlü balgam çıkartılır (amib nekrotik karaciğer dokusu).

Tanı

Kesin tanı için Entamoeba hystolitica trofozoitlerinin gösterilmesi gerekir. Dışkı incelenmesinde taze, sıcak dışkı kullanılmalıdır. Soğuk dışkıda hareketli trofozoitler ancak birkaç saat canlı kalırlar. Amibii kolit tanısında sigmoidoskopi değerli bir yöntemdir. Biyopsi genillikle yararlıdır. Baryum lavmanı değişken sonuçlar verir ve ancak nadiren tanı yönünden değerlidir. İmmünolojik tanı yöntemleri ancak hastalık istila edici nitelikteyse yararlıdır. Floresanslı antikor titresi, metaztaz varlığında yüksek konsantrasyonlara ulaşır. Komplement fiksasyonu, jel diffüzyonu ve hemaglutinasyon teknikleri de kullanılmaktadır.

Amibiyazis Tedavisi

Amibli dizanteri veya kolitte, 5 gün süreyle günde 3 kez 800'er mg. metronidazol ve hastalığın barsak dışı formlarında 10 gün süreyle aynı doz verilmelidir. Amibli ampiyem ve prekardit, aspirasyon veya cerrahi drenajla tedavi edilmelidir. Dehidratasyonlu, akut amibli dizanteride sıvı tedavisi gereklidir.