Cocuklarda - Genclerde Bel Agrisi

Çocuklarda ve Gençlerde Bel Ağrısı

Çocuklarda ve gençlerde bel ağrısı görülür mü?
Önceki yıllarda çocuklarda bel ağrısının nadir görüldü­ğü ve genellikle ciddi bir nedene bağlı olduğu kabul edilir­di. Oysa son yıllarda yapılan araştırmalar, çocuklarda da yüksek sıklıkta bel ağrısı görüldüğünü ve sıklığının yaşla birlikte arttığını gösterdi. Artık günümüzde bel ağrısının sadece yetişkinlerin değil, çocukların da önemli sorunu ol­duğu kabul ediliyor.

Çocuklarda bel ağrısının önemi nedir?
Çocuklarda bel ağrısı ile yetişkinlerde bel ağrısı arasın­da bir ilişki vardır. Yetişkinlikte bel ağrısının en önemli ön belirleyicisi çocuklukta bel ağrısı geçirmedir. Çocuklukta bel ağrısı geçirenlerde yetişkin olduklarında bel ağrısı riski artmaktadır. Çocuklukta da yetişkinlerdeki gibi bel ağrısı fiziksel aktivitede kısıtlanmaya ve sakatlıklara neden ola­bilmekte ve yaşamı olumsuz etkilemektedir.

Çocuklarda bel ağrısından korunmanın önemi konu­sunda biraz daha bilgi verebilir misiniz?
Yetişkin toplum için önemli bir sağlık sorunu olan bel ağrısından korunma, çocuklukta korunmayla mümkün­dür. Çocuklukta korunmak ileri dönemde ve iş yaşamında da sorunların gelişmesini azaltacaktır. Ayrıca korunmada temel olan alışkanlıkların ve davranışların eğitimle değişti­rilmesi çocuklarda yetişkine oranla çok daha kolaydır. Bu­nun için sağlıklı bir toplum ancak çocuklukta bel ağrısın­dan korunmayla mümkün olacaktır.

Çocuklarda bel ağrısının görülme sıklığı konusunda rakamlar var mı?


Çeşitli ülkelerde çocuklarda yapılan taramalarda bel ağrısı sıklığı değişmekle birlikte yüzde 70'e kadar ulaşan oranlar bildirilmektedir. Türkiye'de yapılan' bir araştırma­da da 18-24 yaşlarında gençlerde bel ağrısı sıklığı yüzde 41 olarak bulunmuştur.
Çocuklarda bel ağrısı sıklığının artış nedeni nedir?
Bel ağrısı sıklığındaki artışın nedeni risk faktörlerinin artması ve toplumda farkındalığın gelişmesidir. Çocuklar­da sırt çantalarının ve bilgisayar kullanımının artması riskleri artıran en önemli nedenlerdir.

Çocuklarda bel ağrısı için risk faktörleri nelerdir?
Çocuklarda bel ağrısı için risk faktörleri yetişkinlerde-kinden farklıdır. Riskleri fiziksel, kişisel, çevresel ve psiko­sosyal olarak ayırmak mümkündür.

Başlıca fiziksel ve kişisel riskler şunlardır:
Yaş,
Travma geçirme,
Ailede bel ağrısı,
Kondisyonun iyi olmaması,
Ağır spor aktiviteleri (yarış sporları),
Ağır fiziksel aktivite,
Kötü pozisyonlarda oturma (sınıfta ve bilgisayar kul­lanırken),
Vücudun kötü pozisyonlarda kullanımı,
Okul mobilyalarının çocuğa uygunsuzluğu,
Ağır yük taşıma (sırt çantaları gibi).

Ani boy atma belde ağrı-fıtık yapabilir

Psikososyal riskler nelerdir?
Son yıllarda yapılan çalışmalarda fiziksel risk faktörleri yanında psikososyal risk faktörlerinin de bel ağrısında rol oynadığı gösterilmiştir.
En kuvvetli psikososyal riskler yalnızlık duygusu, an­neyle konuşmada güçlük, aile ve yakınlarla iletişim sorun­larıdır.

Hızlı boy büyümesinin bel ağrısı oluşumuna etkisi var mı?
Evet, ergenlik döneminde aniden büyümenin belde ağrı ve fıtık gelişmesine yatkınlık oluşturduğu saptanmıştır.

Çocuklar artık bilgisayar başında daha çok zaman ge­çiriyor. Geçirilen zamanla ilgili bir araştırma var mı?
Çocuklarda bilgisayar kullanım yaşı giderek düşmekte. Çocuklar ve ergenlerde bilgisayar kullanımının hızla art­ması bazı kazanımları getirirken fiziksel rahatsızlıklara ve psikososyal sorunlara yol açabiliyor. Avustralya'da yapı­lan bir çalışmada çocukların yarıdan fazlasının 5 yaşına gelinceye kadar bilgisayar kullanmış olduğu bildiriliyor. ABD'de de ise çocukların günde 60 dakikadan fazla bilgi­sayar kullandığı belirtiliyor.