Kus Gribinden Korunmak İcin

Kuş Gribinden Korunmak İçin

Kuş gribinden korunmak mümkündür.

Bunun için, her şeyden önce, bulaşıcı hastalıklardan ko­runmanın genel ilkelerine uymak gerekir. Temizlik, tüm bulaşıcı hastalıklar gibi kuş gribine karşı da en etkili ko­runma yöntemidir.

Bu kılavuz, kuş gribinden etkilenen alanlarda (örneğin Tür­kiye'de) yaşayan insanlara yöneliktir.

Kuş gribi virüsünün insandan insana bulaşmaya başlaması ve büyük bir salgının çıkması durumunda, virüsün özellikle­rine ve somut koşullara bağlı olarak, ek önlemler almak gerekecektir.

Kuş gribinin virüsten etkilenen alanlarda yayılması nor­mal koşullar altında önlenebilir

Mutlak bir gereksinim olmadıkça tavuklarla, ördek­lerle ve diğer kanatlı hayvanlarla temastan kaçınıl­malıdır. Kuş gribi virüsünden korunmanın en iyi yolu budur.
Çocuklar, kümes hayvanlarıyla oynayabileceklerin­den, çok daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıyadır. Çocuklarınıza aşağıdaki temel kuralları öğretin:

Herhangi bir kanatlı hayvana, kuşa, bunların kanatlarına, dışkılarına ve başka pisliklere dokunma.
Evcil kuş besleme.
Herhangi bir şekilde dokunursan, ellerini hemen sabunlayarak yıka.
Kümes hayvanlarına yakın bir yerde uyuma.
Sağlıklı olduklarını düşünseniz bile, canlı ya da ölü tavukları, ördekleri ve diğer kanatlı hayvanları bir yerden bir başka yere taşımayın.
Virüsten etkilenen alanlardaki kümes hayvanları ke­sinlikle bu bölgenin dışına çıkarılmamalıdır.
Virüsten etkilenen alanlardaki kümes hayvanların­dan aileniz ya da hayvanlarınız için yiyecek hazır­lamayın. Bu tür kanatlıların kesilmesi ve yiyecek olarak hazırlanması tehlikelidir.
Virüsten etkilenen bir bölgedeki kanatlı hayvanlarla istemeden de olsa temas kurarsanız, örneğin bir kanatlının vücuduna, dışkısına ya da başka hayvan pisliklerine dokunursanız, ya da kanatlı dışkılarıyla kirlenmiş bir zeminde yürürseniz:
her bir temasın ardından ellerinizi sabunla iyi bir şekilde yıkayın;
ayakkabılarınızı evin dışında çıkarın ve aşa­ğıdaki ilgili bölümde tarif edilen şekilde de­zenfekte edin; ve vücut sıcaklığınızı 7 gün boyunca en az günde bir kez kontrol edin. Eğer ateşiniz çı­karsa (vücut sıcaklığınız 37,5C'nin üzerine çıkarsa), hemen bir doktora ya da en yakın sağlık kurumuna başvurun.

Balkon, pencere kenarı vb. yerlerdeki kuş dışkılarını dezenfektan maddelerle (deterjan, çamaşır suyu vb.) temizledikten sonra ellerinizi sabunla yıkayın.

Hasta, kuş gribine yakalandığından kuşkulanılan ya da ölü kanatlı hayvanlarla ilgili talimatlara uyulması, has­talığın yayılmasını önlemeye yönelik önemli önlemler­den biridir.

Çocukların ölü ya da hasta kümes hayvanlarından ve diğer kanatlılardan uzak durmasını sağlayın.

Ölü ya da hasta bir kanatlı hayvana dokunmanız gerektiğinde, maske, koruyucu gözlük, koruyucu el­bise, lastik çizme ve eldiven gibi koruyucu giysi ve malzemeler kullanın. Bunlar bulunmuyorsa, ağzınızı bir bez parçasıyla kapatın, gözlük takın, ellerinizi ve ayakkabılarınızı plastik poşetlerle sarın ve bunları el ve ayak bileklerinizde lastik halka ya da iple bağla­yın. Üzerinizde yıkanabilir giysiler olsun.

Hasta ya da ölü kanatlı hayvanlarla ilk kez karşıla­şıyorsanız ve durumdan emin değilseniz, hemen yetkililere haber verin ve kanatlı hayvanlarla ilgi­lenme işini deneyimli kişilere (il ya da ilçe tarım mü­dürlüklerine bağlı görevliler, itlaf görevlileri vb.) bı­rakın. Türkiye'de, hasta ya da ölü kanatlı hayvanlar­la ilgili ihbar telefonu: 444 0 223